Share
Izvještaj | Moto Fest Banja Luka 2019 – Prvi dan

Izvještaj | Moto Fest Banja Luka 2019 – Prvi dan

Treću godinu za redom tvrđava Kastel je ugostila banjalučki Moto Fest. Moto sajam i izložba internacionalnog karaktera, moto defile, stunteri, izbor za najbolji motor, i još mnogo sadržaja samo su neke od ponuda koje ove godine festival nudi svojim posjetiocima. Organizatori su se potrudili da i ove godine obogate sadržaj da se prikaže potpuni ugođaj. Bar na dva dana da Banja Luka iskusi život kroz oči svih onih koji su zaljubljeni u motorne dvotočkaše.

Ono najvažnije u vezi sa ovim festivalom što se mora posebno naglasiti je da kao i prethodnih godina, humanitarna tradicija se nastavlja tako da se dio sredstava i ostvarenih prihoda na festivalu biti doniran Udruženju oboljelih od hemofilije, za djecu oboljelu od ove bolesti. Vrlo plemenita gesta organizatora i festivala u cjelosti.

Kako se ove godine već zna da Demo Fest uzima pauzu i neće biti održan, valja napomenuti da je Moto Fest 2019 drugi kapitalni festival na Kastelu, pored Fresh Wave festivala. Banja Luka polako gubi svoju kulturno-sociološku crtu ali nadamo se da će ova priča sa Moto Festom ostati da se bori i gura svoj „film“ što duže i više može.

Ono što je veliki dio posjetitelja čekao prvog dana festivala jesu bili nastupi sada već legendarnih bendova iz regije. Električni Orgazam, Goran Bare i Majke i Atomsko Sklonište. Mora se priznati i odati počast organizatorima na dovođenju bendova koji ne sviraju toliko često u gradu na obalama Vrbasa.

Prvi na binu od velikana su stupili Električni Orgazam. Nema tu trzavica, Gile i ekipa su bili uvježbani do kraja. Sve je tu štimalo savršeno ali jednostavno nisu uspjeli da pokrenu publiku. Dosta statični posjetioci nisu uzvratili bendu sa energijom. Tako da se ne može reći da je Električni Orgazam ispunio svoj cilj i pripremio publiku za dalji tok večeri. Seks-Droga-Nasilje-Strah trideset godina kasnije, mirna i lagana verzija nekoć zajebane priče.

Poslije nastupa ne toliko uvjerljivih beogradskih pankera, na scenu stupa glavni bend. Možda je bolje reći da je na binu stupio čovjek koji je personifikacija harizme, Goran Bare i njegov prateći bend. Hitovski nastup je upalio i publika se malo trgnula iz polusanjivog stanja koje ih je prethodno držalo. Bare je dizao publiku kako samo on zna, zaista unikatno i bez dlake na jeziku. Trideset pet godina ovog vinkovačkog rokenrol diva od benda se svakako odrazila na njihovu energiju sinoć i može se reći da je to i publika prepoznala i uz pjesme kao što su „Da li ti se sviđam“, „Mršavi pas“, „Teške boje“ pozvala Bareta i Majke da se vrate na bis, što je bend i uradio. Dvije pjesme za kraj i sasvim korektno rokenrol prašenje.

Šlag na tortu prve večeri svakako je bio bend Atomsko Sklonište. Pulska hard rok sila koja već !četrdeset dvije! Godine svira sa istim žarom kao i na početku. Veteran jugoslovenske rokenrol scene, gospodin Bruno Langer je pokazao kako se dominira pozornicom i kako se pažnja publike održava. Zaista koncert za svaku pohvalu ali šta drugo i očekivati od benda koji je zategnut „k'o struna“ i perfektno izvodi svoj materijal, da on i poslije toliko godina sviranja uvijek zvuči prijatno i osvježavajuće. Za rokenrol treba imati dušu a ovi seniori su pokazali da je oni imaju i za još ovoliko godina koliko sada nose pod pojasom.

Mora se skinuti kapa pred organizatorima ovog događaja jer je ovdje na fin način prikazano kako se može spojiti ugodno sa korisnim. Zdrava priča sa zdravim željama nikada ne može da omane.

Piše: Aleksandar Saradžić