Garbage u Beogradu izvještaj

Izvještaj | Odlično izdanje Garbagea u Beogradu

Jedan od rijetkih preživjelih alternativnih bendova iz 90tih, Garbage, održao je koncert u Beogradu na otvorenoj lokaciji bazena “11. april”. 

Prethodno su u Srbiji posljednji put nastupili su 2005. godine na EXIT-u. U 25 godina dugoj karijeri ova četvorka objavila je 6 albuma, a sedmi je najavljen za 2020.

Beogradski bend, Autopark, predvođen Ognjenkom Lakićević, izašao je na binu u 20.45h. Izbor predgrupe u ovom slučaju bio je pun pogodak.

Bend se predstavio u jako dobrom svjetlu dok se koncertni prostor još uvek popunjavao. Nakon nešto više od pola sata svirke pozdravili su se sa publikom i najavili Garbage.

Tačno u 21.45h, bend, predvođen legendarnom Shirley Manson izašao je na binu i počeo da praši Control. Uslijedile su Crush i Stupid Girl nakon koje se Shirley po prvi put zahvalila publici na srpskom jeziku. Bubanj i bas su predvodili  zid zvuka koji su još činili prateće matrice i gitare, a preko kojeg je dominirao odlični vokal Shirley Manson.

Repertoar su činile pjesme iz svih perioda benda, između ostalih Temptation Waits, Wicked Ways u okviru koje su odsvirali i Personal Jesus Depeche Mode-a. Sa No Horses, Shirley, sa svojim imidžom crvenkape, pobjegle iz neke distopijske budućnosti, poručuje nam da apokalipsa stiže. Uslijedile su Special, Blood for Puppies, energicna Empty, a potom i Vow, prvi singl sa kojim su se predstavili davne 95e. Nakon toga Shirley je najavila Bleed Like Me, iako nije htjela da generalizuje, rekla je da je to pjesma koja određuje da li ste fan Garbage-a ili ne.

I Think Im Paranoid je razdrmala publiku, a Cherry Lips su posvetili LGBT populaciji, poručujući da se evolucija nastavlja. Sa odličnom Push It  podigli su publiku, da bi uslijedio vrhunac sa Only Happy When it Rains koju je publika otpjevala zajedno sa bendom. Odsvirali su jos Even Though Our Love is Doomed i povukli sa bine.

Publika je pozvala bend na bis koji je usljedio nakon par minuta. Shirley je predstavila ostatak benda koji čine dobro poznati članovi, jedino je nedostajao Butch Vig za bubnjevima, koji iz zdravstvenish razloga nije na ovoj turneji. Njega je zamjenio Matt Walker.  Odvirali su jos Bad Boyfrined i When I Grow Up.

Pred nešto manje od hiljadu ljudi, Garbage je pokazao da je u odličnoj formi, pun energije i da i dalje želi da ostane relevantan. Tokom koncerta Shirley se nekoliko puta obratila publici, rekavši da se sjeća nastupa u Srbiji iz 2005. godine, izrazivši svoje divljenje prema narodu u Srbiji, zbog svega što je preživio u skorijoj istoriji. Takođe, bend se čini izuzetno zahvalnim što i dalje ima privilegiju da nastupa svuda po svijetu i što i dalje ima svoju publiku. Garbage se ovaj put pokazao u odličnom izdanju i čini se da od njih još mnogo toga možemo da očekujemo.

Autor: Nikola Grab      Foto: Minja Knežević

Total
0
Shares
Previous Article
Garbage u Beogradu galerija

Galerija | Garbage, Beograd (28.06.2019)

Next Article
Graffiti na Gradele

Bad Copy i Krešo Bengalka zatvaraju line up, festival se produžuje za jedan dan