Share
Izvještaj | Prva večer tradicionalnog dvodnevnog okupljanja uz Urban & 4

Izvještaj | Prva večer tradicionalnog dvodnevnog okupljanja uz Urban & 4

Za već tradicionalni predblagdanski koncert u Tvornici kulture, Urban & 4 pripremili su sasvim tradicionalnu izvedbu. Ipak, posjećenost i ushićenost za baš tim koncertom Urbana i četvorke ne jenjava. 

Kako vrijeme odmiče, upravo taj koncertni termin postaje sinonim za slavljenički koncert. Slaviti se ove godine, na glazbenom planu muzičara iz Rijeke, itekako ima što.  Konačno plasiranje albuma u suradnji sa Zagrebačkom filhramonijom (koji je i sam po sebi slavljenički), ozbiljna koncertna sezona na nekima od najposjećenijih festivala u Hrvatskoj, ali i regiji uz nekoliko sjajnih solo koncertnih prilika, samo su neki od razloga za slavlje. Sasvim je razumljivo da sastav „počasti“ publiku sa setom od otprilike dva i pol sata. Ta „glazbena opozicija“, kakvom ju Damir Urban zove u jednom intervjuu, ima skladnu i vjernu publiku. Jedan je to od najreprezentativnijih primjera takve publike.

Iz prve ruke provjereno, na koncert u Tvornici redovno dolaze, od početka održavanja i ljudi već bliži srednjim godinama, koji Urbanove koncerte posjećuju već kontinuirano dvadesetak godina, kao i vidno mlađi slušatelji kojima je to prva prilika da čuju slično. Svirku je svakako obilježila ustaljena set-lista pjesama uz pokoju modulaciju,  inverziju strofa i eventualnu improvizaciju. Putujuća je to predstava za koju uvijek možete očekivati zborno pjevanje, duge ovacije i predanost muzičara u sviranju pjesama koje su koncertni standardni već godinama, što mi je osobno fascinantna u svakom sličnom slučaju.

Urban & 4 ubiru plodove višedesetljetnog truda u muzičkom sazrijevanju. Takvu ulogu zasigurno ne bi imali da muzička scena nije toliko bogata, nasuprot tvrdnjama, a takav status scena može zahvaliti jedino vjernoj publici i medijskoj kulturi koju je publika i stvorila, sustavno odbacujući većinu s popularne i mainstream scene. Ova ponavljajuća manifestacija je definitivno ukorijenjena u svoje mjesto, djelomično zaslugom svega navedenoga, a veliki pogon Tvornice organizatori će trebati ponovno proširiti samo radi Urbana & 4 kako je krenulo.

Autor: Alen Mikec      Foto: Iva Trogrančić