Share
Izvještaj sa druge večeri BL Rising Festa – Znoj i humanost

Izvještaj sa druge večeri BL Rising Festa – Znoj i humanost

Drugo veče „BL Rising Festa“, u petak, drugog marta, donio je malo teže note nego prethodnog dana. Ove večeri za nekoga je bila oproštajna svirka, a za nekoga tek prva.

I drugo veče festa je počelo na vrijeme. U 21:00h, na binu se po prvi put penju momci iz benda Alatka. Bend kome je ovo bila prva svirka uživo, što niko nije mogao da zaključi iz njihovog performansa. Na binu su izašali spremni, sa samopouzdanjem i isporučili svoju viziju melodičnog heavy/death metala. Nakon svojih 40 minuta svirke, pozivani su na bis. Prva svirka a odmah bis, svaka čast momci.

Nakon njih se sa širokim osmjesima na binu penju, već dobro poznati Logic System Disorder, bend koji ne prestaje da oduševljava publiku, kako svojim pjesmama tako i svojom energijom, i svojom vizijom, kako ga oni nazivaju, System metala. Za ovu priliku, pjevač je došao čak iz Varaždina. Bend je nakon svog nastupa zaslužio i bis, te su, iako izmoreni i preznojeni, udovoljili publici.

Potom je nastupio veoma omiljen bend kod banjalučke publike My Last Suicide. Ovaj bend je pretrpio znatne promjene u svom sastavu, a najnovija od njih je novi bubnjar, kome je ovo prva svirka s njima u ovom sastavu. Uprkos ovim promjenama, bend je zvučao uvježbano i sjajno. Momci su isporučili melodični death metal hladnog sjevera Evrope najbolje kako su mogli. Publika ih nakon takvog nastupa „primorala“ da sviraju još. To govori više od growla. Treba još reći da je ovo i oproštajna svirka gitariste Gojka Šmitrana.

Finale večeri je pripadalo Darth Vutrax-u, one man armageddon bendu, koji isporučuje kako muziku sa svoje planete Urghalis, tako i muziku kraja našeg svijeta. To uspijeva zahvaljujući interesantnom horor performansu i salatom muzičkih žanrova i stilova, među kojima on ističe atmospheric/dark horror/ambient/space jazz.

Ni na drugoj večeri festa nije bilo nikakvih tehničkih problema. Bilo je znoja, ali ne zbog vrućine, već zbog urlika, energije, i što je najvažnije – humanosti. Sve je prošlo u najboljem redu. Bendovi su izašli na binu spremni i usvirani, a na kraju večeri su bili vidno zadovoljni i oduševljeni kako je proteklo veče. Još su više ponosni jer je iza ove svirke ipak jedan plemeniti cilj.

Drugog dana festa prodato je skoro 200 ulaznica.

Večeras se vidimo opet, a nastupiće Cornix, Degenek, Futurephobia i Odium Malum.

Autor: Danko Kuzmanović   Foto: Saša Rogić

Leave a Comment