Izvještaj sa završne večeri BL Rising Festa – Prijateljstvo i podrška

I prije nego što je počelo treće i finalno veče BL Rising Festa, osjećalo se u vazduhu da će biti posebno.

Veče je otvorio iskusni black metal duo „Odium Malum“, koji su svojim neuobičajenim načinom svirke (bez bubnjara), ali i, za black metal, prepoznatljivim performansom zainteresovali publiku. Svoj performans su upotpunili različitim semplovima iz filmova „Leptirica“ i „Sveto mesto“, kao i semplovima pjevača pravoslavne duhovne muzike i srpske etno muzike, velikog, Pavla Aksentijevića. Osjećaj posebnosti se pojačavao kada im se u nastupu, na jednoj pjesmi, pridružio Nikola Arežina i svojim rifovima prošarao vazduh banjalučkog City Puba.

Nakon njih se na binu penje „Degenek“ i otvara thrash metal paljbu te večeri. Iskusna ekipa to radi na najbolji mogući način. Na bini im se pridružuje i svima dobro poznati „Thrash Gordon“ koji je najviše doprinosio atmosferi u pabu svojom energijom, povremenim pjevanjem ali i time što je prizvao „Krmeću glavušu“ na binu, te njome častio publiku. Da Thrash Gordon ne bi bio sam u svom performansu na bini, a u svrhu dizanja atmosfere, pojavio se i Luka Zmaj Grebović, reket i maskota „Robinovih Hudova“. Na kraju njihovog nastupa saznajemo da je njihovom bubnjaru Nebojši Lakiću Laki ovo bio posljednji nastup sa Degenekom, koji je odrađen na najbolji mogući način.  

Treći bend te večeri „Futurephobia“ dovodi do usijanja thrash metal ludilo. Mlada ekipa je prosto oduvala svojim nastupom i svojom energijom. Da stvar bude bolja, ovo im je tek drugi nastup uživo, a prvi je bio prije nekoliko dana i to u svrhu spremanja za Fest. Profesionalna svirka i šmek Deatha se jednostavno osjeti i isijava iz njih. Priča o prijateljstvu i povezanosti nastavlja i pozivanjem jedne od organizatorki da zapjeva s njima na „Spirit with the Axe“. Publika im doslovno nije dala da siđu sa bine, i činilo se da će čitav svoj repertoar još jednom da odsviraju. Nakon nastupa mnogi su ih pitali kako to da ranije nisu nastupali u Banjoj Luci. To dovoljno govori o oduševljenju publike. Bravo momci!

Dokaz o značaju ovakvog događaja je i taj što je „Cornix“ započeo nastup uz pojačanje gitariste Futurephobie, Dinom Bećirevićem, koji je sa njima odsvirao dvije pjesme. Kako kažu, Cornix je bio jedan od uticaja da se njihov bend oformi. Sjajan primjer saradnje muzičara i bendova. Kako je Cornix nastupio nakon ponoći, to je bila ujedno i rođendanska svirka basiste Zorana Ćuluma. Sjajna energija kao na svim njihovim svirkama, a čak su jednoj od organizatorki, kako kažu stalnom borcu za pravdu, posvetili pjesmu Država. Cornix je sve bolji i bolji, i polako prerasta u ozbiljan thrash metal bend. Ni Cornix nije pošteđen penjanja na binu od strane drugih, pa je tako refrene pojedinih pjesama pjevalo po troje, ili četvero, u isto vrijeme.

Na kraju, pored bendova, treba zahvaliti i ljudima koji su uložili lavovsku energiju i trud u ovaj fest, a koji uvijek ostanu iza zavjese, a to su Vedran Ševčuk Alf, oficijelni fotograf BL Rising Festa, čovjek koji je radio po više poslova odjednom, fotografisao stotine detalja i momenata kako bi promovisao bendove  i Fest i nije mu bilo teško. Posebnu zahvalnost organizatori duguju i majstoru tona Desimiru Škoriću Škori, koji je uradio što se mislilo da je nemoguće, i pomagao bendovima da sve to što bolje zvuči. U tome je, naravno, i uspio.

Potvrda onog osjećaja sa početka ovog teksta je bila nagrtanje publike sa svih strana, iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, pa čak i Sjedinjenih Američkih Država.  

Posljednje večeri prodato je 85 karata, čemu se pridružuju i trodnevne karte kupljene prethodnih dana. Ali, najvažnije od svega je to da je Fest ispunio svoje ciljeve i učinio još nešto veoma bitno, a to je da je stvorio nova prijateljstva i poznanstva i nove ljubavi. Približio je muzičare, ali i publiku.

Neka BL Rising Fest zaživi!

Autor: Danko Kuzmanović     Foto: Dino Bećirević

Total
0
Shares
3 comments

Comments are closed.

Previous Article

Delaytrip objavio debitantski EP "Disclosure"

Next Article
5th BIGGEST LITTLE ROCK FESTIVAL

Poznati svi izvođači 5th Biggest Little Rock Festivala