Whitesnake na Šalati

Izvještaj | Uvjerljiv nastup Whitesnakea na Šalati

Legendarni hard rok bend Whitesnake posjetio je Zagreb u sklopu svoje Flash & Blood turneje na kojoj promovišu istoimeni, 13. po redu studijski album.

Pri ulasku na stadion Šalata  pomislio sam da se nalazim na setu snimanja nekog novog dijela Rockstara, dijelom zbog izgleda publike ,a više zbog Animal Drivea, predgrupe čiji nastup je već bio u toku. Momci izgledaju i zvuče baš kao i njihovi uzori sa hard and heavy scene iz 80tih. Odličan vokal, sigurna svirka, imidž, poze, sve je tu, osim bilo kakve autentičnosti. Čini se da publiku i nije bilo previše briga za to, pošto je jako dobro reagovala na njihov nastup.

Kao što je i najavljeno, tačno u 21.00h na binu izlazi David Coverdale predvodeći ostatak benda koji  još čine: Reb Beach, Joel Hoekstra, Michael Devin, Michele Luppi i Tommy Aldridge. David izgovara čuvenu frazu Here’s a song for ya! I direct u glavu kreće Bad Boys. Bez zadrške redaju se: Slide It In, Love Ain’t No Stranger, jedna novija Hey you (You Make Me Rock) i Slow and Easy, nakon koje se Coverdale obratio publici. Slijedi čuvena Aint No Love In The Heart Of The City. Kada čujete tu jedinstvenu boju glasa, potpuno vam je jasno da Coverdaleov  i u 67. godini ima ono nešto. Publika je zajedno sa njim otpjevala pjesmu do kraja.  Nakon Trouble Is Your Middle Name,  uslijedile su solo tačke  Reb Beacha i Joela Hoekstre koji su pokazali svoje umijeće na gitarama uz popratno iscrtavanje munja na nebu.  Još jedna nova, Shout Up And Kiss Me i svoju, izrazito efektnu, solo tačku imao je Tommy Aldridge na bubnjevima. Coverdale predstavlja bend i kreće Is This Love. Uslijedio je furiozni završetak sa Give Me All Your Love, Here I Go Again i Still Of the Night tokom koje je krenula da pada kiša. Po završetku pjesme bend je, vjerovatno po planu, krenuo da sliazi sa stejdža ali je Coverdale ostaje, ostali se brzo vraćaju i kreće fantastična Burn. Iako se tokom koncerta štedio na strateškim mjestima, David za kraj pokazuje da i dalje može da izvuče visoke tonove.

Iako Coverdale nije ni u izvođačkom, a pogotvo ne stvaralačkom zenitu svoje karijere ( što je pokazala i slabija reakcija publike na nove pjesme) i dalje  ima dovoljno energije i umijeća da uvjeriljivo izvodi legendarne hitove, u tome mu izrazito pomažu sjajni muzičari iz benda koji pokrivaju sva škakljiva mjesta. Sve je to sasvim dovoljno za sat i po  odličnog nastupa i čisto sumnjam da je bilo ko iz publike otišao kući razočaran.

Autor: Nikola Grab            Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Total
0
Shares
Previous Article
Goathell metal festival

Počinje GoatHell Metal Fest

Next Article
Willie Nelson Ride Me Back Home

Willie Nelson predstavio novi album „Ride Me Back Home“