večer-sa-cohenom

Izvještaj | ‘Večer s Cohenom’ u Kerempuhu

Maja Posavec i Ivan Kapec uz Mozartine u organizacij Hangtime Agency. Kazalište Kerempuh, 7.11. 2019. 

Treća je godina od kako je umro kanadski pjesnik i kantautor – Leonard Cohen. Polustoljetnu diskografsku priču, netom prije smrti, zatvorio je sjajnim albumom, labuđom pjesmom, sjajnim ”You Want It Darker”. Zasigurno velika ekipa koja stoji iza njegove kreativne ostavštine i diskografskog nasljeđa još uvijek snima, presnimava i nasnimava Cohenov  glas što će u konačnici rezultirati prvim posthumnim izdanjem u obliku albuma “Thanks For The Dance” koji je najavljen za kraj tekućeg mjeseca. U Litvi Cohenu dižu kipove, a kod nas su na samu godišnjicu smrti, u rasprodanom Kerempuhu, na jedinstven način doskočili odavanja počasti genijalnom pjesniku.

Večer s Cohenom u Kerempuhu

Prvi dio koncerta obilježili su isključivo idejni začetnici, Maja Posavec na vokalu i sjajni gitarist Ivan Kapec. Ovaj svojersni hommage Cohenu zapravo je presjek najslušanijih i najutjecajnijih Cohenovih pjesama kroz pedesetak godina stvaranja. Već u prvom setu, u kojem su odsvirali sjajne stvari u rasponu od onih iz ranih sedamdesetih kao recimo ”Avalanche”, zatim nešto mlađih pjesama poput ”First We Take Manhattan” i “Dance Me to the End of Love” duo je dao do znanja da se radi o zaista jedinstvenoj reinterpretaciji velikoga pjesnika.

Večer s Cohenom u Kerempuhu

Kao pravo osvježenje, na pozornicu dolaze mlade Mozartine, na sjajnim interpretacijama antologijskih pjesama poput “Joan of Arc”. U moru izvedbi Cohenove adaptacije pjesme iz Francuskog pokreta otpora za vremena Drugog svjetskog rata ”The Partisan”, od kako ju je snimio prije pedesetak godina, verzija koju su nam pripremili Maja, Ivan i Mozartine svakako zauzima posebno mjesto, a jedinstveni način na koji je interpretacija pjesme smišljena i aranžirana definitivno ostavlja poseban utisak na slušatelja. 

Oh, the wind, the wind is blowing

Through the graves the wind is blowing

Freedom soon will come

Then we’ll come from the shadows

Ispričao bih se unaprijed triju na kontrabasu, bubnjevima i saksofonu odnosno klarinetu, koje, sramotno priznajem, ne prepoznajem poimence. Trio je svakako ostavio snažan utisak na sjajnoj instrumentalnoj pratnji dua i Mozartina, koje su se na sam kraj koncerta vratile, kako bi pomogle završiti sjajnu priču uz “So Long, Marianne”.

Večer s Cohenom u Kerempuhu

Maja Posavec još jednom je pokazala savršeno razumijevanje opusa Leonarda Cohena, gestikulacijama, originalnim Cohenovim poetskim upadicama, pomnim odabirom redoslijeda pjesama u ovoj posveti i naravno i sjajnim vokalnim improvizacijama i reinterpretacijama koje su obilježene sasvim drugačijim muškim vokalom u originalnim izvedbama tih antologijskih pjesama. Vjerujem da će, zajedno s Ivanom, održati još mnoštvo sličnih koncerata jer interes je sasvim sigurno jako velik, i ljudi, baš kako je i Maja zaključila, na Večer s Cohenom ne dolaze slučajno.

Autor: Alen Mikec      Foto: Iva Trogrančić

Total
1
Shares
Previous Article
rambo-amadeus-1

Izvještaj | Rambo Amadeus u rasprodanom Sax-u!

Next Article
The Age-of-Anxiety-pete-townshend

Pit Taunsend objavio svoj prvi roman "The Age of Anxiety"