Share
Izvještaj – Z.E.T. Fest (3. dan)

Izvještaj – Z.E.T. Fest (3. dan)

U doba modernih i prebrzih festivala Z.E.T. Fest u Šipovu ima mogucnost da u buducnosti postane jedan od rijetkih ali istinski iskrenih bastiona Rokenrol kulture.

Ona floskula „Sve što je dobro, kratko traje“ je u potpunosti iskrena kada je u pitanju Z.E.T. Fest na Janjskim Otokama, u Šipovu.

Tri dana je zaista premalo ali je tako vjerovatno bolje jer narod već od prvog radnog ponedjeljka može početi da se nada novom izdanju ovog sjajnog festivala.

Jedinstven spoj prelijepog ambijenta u prirodi i odličnog miksa pank i rok je sam po sebi dovoljan da vas pozove da morate posjetiti ovaj fest.

“Ovogodišnje, treće izdanje Z.E.T. Festa nastavilo je niz sjajnih rokenrol seansi u izuzetnom prirodnom okruženju na Janjskim otokama. Iz ugla E.kologije i T.urizma, Z.E.T. Fest je nastavio sa skretanjem pažnje na očuvanje životne sredine, brendiranje lokalne zajednice, obnovljivu energiju i još mnogo toga, a sve upakovano u rokenrol i pank priču kao Z.abavu. Tako su se limenke, koje su se popile kada je muzika dirnula u dušu rokersku, kasnije iskoristile za izradu solarnog panela. Uprkos izuzetno netipičnim vremenskim uslovima za ovo doba godine, Z.E.T. je još jednom zasijao kao jedna od zvijezda regionalnog festivalskog neba, a svaki put to bude sve jače. Ipak postoji jedna solidna količina ljudi u regionu koji slušaju bendove koji dolaze na Janjske otoke, što itekako pokazuje da rokenrol propao nije, niti će mu Z.E.T. dati da uopšte krene tim putem”, izjavila je Marija Grahovac ispred Z.E.T. tima.

Ali da se vratimo na festivalski sadržaj. Posljednji dan festivala je bio prepun sadržaja za posjetioce. Od pješačenja po Janjskim Otokama, do strip radionica, zaista bogat program za sve prisutne. Ali od svih ponuđenih opcija, ona koja je najviše privukla sve prisutne, bila je kotlićijada. Još jedan dokaz da je ovaj festival itekako napravljen za hedonistički orjentisane ljude.

Poslije cjelodnevnog programa festivala, došlo je vrijeme da se stane pred binu i pogledaju bendovi određeni za subotnji nastup. Prvi u nizu su bili beogradski bend Texas Flood. Bend koji je mene lično oduvao. Sjajna i prije svega mudovita verzija rokenrola. Autorski rad izmiksan nekim kultnim obradama još kultnijih bendova… tipa „Crosstown Traffic“, „War Pigs“, „La Grange“, zaista sjajan nastup.

Drugi bend te večeri su bili legendarni jugoslovenski pankeri iz Slovenije, Pankrti. Četrdeset godina panka ispod pojasa se dalo primjetiti u svirci ovog benda. Iskusno, precizno i energično. Za svaku pohvalu nastup ali i za prekor svim pankerima koji su propustili ovaj nastup. „Jest sem anarhist, anarhist, pankrt, pankrt in ludist.“

Četrdeset osam godina rokenrola, nikada se nisu prodali, nikada nisu iznevjerili fanove, nikada nisu bili umišljen bend, nikada nisu odustali od svog zvuka i pravcaYU Grupa. Kao hedlajn posljednje večeri pokazali su zašto jesu legende i zašto će ostati legende rokenrola u ovim krajevima. Bend koji nema pjesme nego samo hitove, a to je svakako moglo da se vidi i čuje po publici koja je u glas ispratila koncert ovih titana jugoslovenskog i srbijanskog rokenrol zvuka. Koncert za čistu desetku i sjajan način da se stavi tačka i spusti zavjesa na ovogodišnje izdanje Z.E.T. Festa. Kako su i sami rekli, možemo samo to ponoviti:„Na kraju uvek samo jedno ostaje. Ili živiš Rock’n’Roll ili ne znaš šta je to.“

Priliku da zatvore festival dobio je banjalučki bend Tupas Mene.

Može se sa sigurnošću da je ovaj festival predodređen za velika djela u kojim spaja dobro druženje, predivan ambijent i sjajnu muziku. U doba modernih i prebrzih festivala Z.E.T. Fest u Šipovu ima mogućnost da u budućnosti postane jedan od rijetkih ali istinski iskrenih bastiona Rokenrol kulture. Do idućeg izdanja…

Piše: Aleksandar Saradžić    Foto: Zlatan Lipljanac

Leave a Comment