Jasna Jovićević Sounding Solitude

Jasna Jovićević predstavila novi album „Sounding Solitude“

Saksofonistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević nam dolazi sa novim umetničkim muzičkim istraživačkim projektom realizovanim sa grupom Jasna Jovicevic Quinary ( Ivana Grahovac, Filip Krumes, Milan Nikolić i Daniel More). 

Jasna Jovićević je jedna od umetnica koja je pristupila sredstvima fonda „StayCreative – OstaniKreativan“ koji su osnovali britanska diskografska kuća The state51 Conspiracy i kompanija Mascom.

U nastavku predstavljanja izuzetnih umetnika čija su dela finalizovana zahvaljujući sredstvima fonda, predstavljamo vam vanserijsko ostvarenje fantastične umetnice Jasne Jovićević.

Tokom maja i juna meseca digitalno su objavljivana njena nova ostvarenja, što je vodilo ka izlasku kompletnog albuma „Sounding Solitude“ pod okriljem britanske diskografske kuća The state51 Conspiracy i kompanije Mascom.

Prvi singl u tom nizu je bila numera „Fear of the Unknown“. O ovom konceptualnom izdanju i pomenutoj kompoziciji autorka kaže:

„Koncept albuma su psihološke etape koje smo prolazili tokom  nekoliko meseci vanrednog stanja, a svaka kompozicija je vezana za jedan od njih. Umetničko istraživanje se sastojalo iz nekoliko segmenata; proučavanje psihologije koji se bave metodologijama prevazilaženja gubitka, u našem slučaju iznenadne pandemije, zatim proučavanje jogičkih i budističkih tehnika meditacije koje pomažu u stanju anksioznsti, depresije, straha, izolacje i slično. Ustanovila sam šest glavnih psiholoških etapa odnosno kompozicija. Prva tema „Fear of the Unknown“ govori o panici, strahu, šoku, poricanju i iznenađenju zbog situacije u kojoj smo se našli,“ 

kaže Jasna Jovićević.

Takođe na YouTube kanalu izdvačke kuće The state51 Conspiacy možete pogledati umetnički video rad za temu „Walking Meditation“ koji je već ovenčan mnogim nagradama (Munich Music Video Awards – Selektovan u polufinale u kategoriji umetnička muzika; Best Music Video Awards, London – Pobednik u kategoriji „Najbolja džez pesma“; IMVA, International Music Video Awards, London – Finalisti u kategoriji „Video za umetnička muziku“). 

Jasna Jovićević je posle završenih studija, izvodila i osvojila nekoliko nagrada na raznim muzičkim takmičenjima. Bila je stipendista za mnoge umetničke rezidencije u Budimpešti, Njujorku, Torontu, San Francisku, Milanu, Brazilu, Indiji, Španiji, Francuskoj… Izvodila je svoja dela u saradnji sa muzičarima iz Evrope i Severne Amerike. Objavila je pet samostalnih albuma i desetak na kojima je bila saradnica. Predaje muziku i podučava jogu.

Osnovala je i predvodi mnoge projekte koji afirmišu rodnu ravnopravnost, poput NSJO – Balkan Women in Jazz i dobitnica je nagrada za umetničke i naučne projekte. Tokom svog stvaralaštva Jasna se fokusira na interaktivni odnos između ljudskog tela i uma kroz muziku. Ona veruje da muzičari imaju odgovornost i priliku da zvučnim vibracijama i muzikom sveobuhvatno utiču delotvorno na slušalaca.

Zadržimo osmeh, stvarajmo, svirajmo. OstaniKreativan – budi OK!

Total
8
Shares
Previous Article
Nemi pesnik Slobodna volja

Nemi pesnik objavio prvi album „Slobodna volja“

Next Article
VI Banjalucka motorijada 2021

Sve je spremno za VI Banjalučku motorijadu