joshua-redman

Joshua Redman: ’’Da mi se muzika nije „desila“ više bih spavao, ali bih se manje zabavljao’’

Jedan od najpriznatijih i najharizmatičnijih džez saksofonista srednje generacije, Joshua Redman, održaće dva koncerta u klubu Bitefartcafe, 19. i 20. marta, u okviru koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions.

Redman je učestvovao u velikom broju muzičkih projekata, sarađivajući sa imenima kao što su Bill Frisell, Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, Brad Mehldau, Pat Metheny, Marcus Miller i mnogi drugi. Bio je dva puta nominovan za Grammy nagradu, osvojio je Thelonious Monk priznanje i neretko je sakupljao najpozitivnije kritike u svetu jazz muzike.

Gostovanje na Musicology Barcaffè Sessions vam nije prva poseta Beogradu. Na koji način je ovo iskustvo drugačije od prethodnih i da li imate neka očekivanja?

Mi smo drugačiji. Evoluiramo, menjamo se i samim tim nikada ne možete čuti isti koncert. Očekujem da se baš dobro provedemo i jako sam uzbuđen što se vraćamo.

Recite nam više o kvartetu sa kojim dolazite.

Obožavam ih! Gregori Hačinson, Aron Goldberg i Ruben Rodžers su moji omiljeni muzičari na planeti i definitivno jedni od mojih najdražih prijatelja i najbližih saradnika. Oni su moje muzičarsko bratstvo. Volim ih i volim da sviram sa njima.

Bili ste primljeni na Jejl, ali ste ipak odlučili da se preselite u Njujork, gde je Vaša karijera brzo napredovala. Da li ste se ikada zapitali kako bi Vaš život izgledao da ste ostali u naučničkim krugovima?

Nisu to zaista bili naučnički krugovi. Moj fokus na Harvardu je bila sociologija, a zatim sam bio primljen na Pravni fakultet na Jejlu. Zaista nisam znao šta je to čime bih želeo da se bavim. U to vreme, Pravni fakultet je bio odlična opcija za nas koji nismo imali pojma šta želimo od života, ali smo bili vredni i ambiciozni. Nikada nisam sebe video kao advokata, barem ne u sudnici. Želeo sam da verujem da ću specijalizirati na ljudskim pravima ili ustavnom pravu, ali zaista nisam imao predstavu šta će se desiti. Ne mogu ni da zamislim kako bi izgledao moj život da mi se muzika nije “desila”. Svakako potpuno drugačije. Verovatno bih više spavao, ali bih se manje zabavljao.

Šta za Vas predstavlja muzika?

Muzika mi daje osećaj povezanosti, sa sobom ali i sa drugima i postojanja u trenutku kao ništa drugo u životu. Tako sam srećan što mogu da sviram sa neverovatnim muzičarima i fenomenalnim publikama širom sveta. Trudim se da nikada ne uzimam olako tu neverovatnu životnu sreću.

Total
1
Shares
Previous Article
porto-morto-hodaj

Porto Morto 26.03. u Vintage Industrialu

Next Article
The-Black-Wizard

The Black Wizards u petak u Rijeci