Share
Jovan Sibinović (Šajzerbiterlemon): “To će biti naš najveći samostalni koncert do sad”

Jovan Sibinović (Šajzerbiterlemon): “To će biti naš najveći samostalni koncert do sad”

Garažni pank sastav Šajzerbiterlemon nastupiće u subotu, 31. marta, u beogradskom klubu Elektropionir, a kao gosti pre njih nastupiće šabački alternativni rok bend Slonz. Mi smo tim povodom razgovorali sa frontmenom benda Jovanom Sibinovićem,

Koja je to muzička priča i ideja Šajzerbiterlemona?

To je priča o beogradskim klincima koji su imali srećan splet okolnosti da se njihova sprdnja u studiju “Cunami“ kod Vukovog spomenika pretvori u bend. Krenuli smo Rade, Ana i ja, Rade je posle sjajnih godinu dana sa bendom odlučio da se bavi džezom, na mesto basiste je došao Mario, a ja sam prešao na vokal. Ne bih se usudio definisati konkretnu ideju benda, ali osećam da je ovo što radimo veoma iskreno, emotivno i energično, bez ikakve poze i bez ikakvog kompromisa. Jedan pobesneli šamar koji bi trebalo malo da probudi publiku.

Koji su izvođači najviše uticali na formiranje vašeg zvuka?

Na početku bi to verovatno bili Partibrejkers i White Stripes, pa posle FIDLAR, Slaves, Thee Oh Sees, Bass Drum of Death, Repetitor, Šarlo Akrobata… Ovde definitivno moram spomenuti Šalterski Službenik i Klotljude (od skoro pod novim imenom Poluprusirusi) pošto su to dva mlada benda sa kojima smo jako drugo delili studio. Uz njih smo “porasli” kao bend i smatram da je njihova muzika neizostavan deo našeg zvuka.

Debitantski EP izbacili ste krajem prošle godine, kakve reakcije na njega ste dobili do sada?

Dosta dobre. Neću da lažem i tvrdim da nismo očekivali reakcije jer zaista jesmo. Taj EP nije nastao odjednom već je on rezultat 3 i po godine ozbiljnog rada i razvitka ovog benda. Izbacivanje singlova, spotova i na kraju, celog EP-a nam je pomoglo da budemo primećeni od strane muzičke javnosti, medija i publike koji prate underground scenu u našem regionu. To je zaokružilo ceo period od osnivanja benda i dalo nam dodatni podstrek da krenemo još jače.

Kako biste opisali Vaš album?

Kao što već rekoh, emotivni, beskompromisni i iskreni šamar u facu. Sirova, ljutita energija, sa povremenim blagim osmehom na licu. Taj osmeh dugujemo samim počecima benda, i zato je između ostalog početak bio toliko važan. Bez njega bismo samo bili besni.

Da li ste pronašli svoj zvuk i u kom pravcu planirate ići?

Mislim da nije poenta u tome da pronađemo naš zvuk, već je ključ upravo u tom procesu traženja. Mislim da je najbolje kada album nastaje tako što bend u procesu pravljenja albuma otkriva zvuk i pravac u kom će taj album ići. Sviramo to što u određenom periodu osećamo i naš zvuk će se i kretati tako kako se mi budemo osećali. Ne mislim da tu bilo šta treba da se planira.

S kim biste voleli da sarađujete u budućnosti?

Ako se to odnosi na bendove sa kojima bismo voleli da sviramo, ima stvarno super ekipa sa kojima mislimo da bismo se uklopili. Od bendova sa kojima nismo do sad svirali, definitivno Straight Mickey and the Boyz i Nežni Dalibor iz Srbije, a Seine i Spiridon iz Hrvatske. Naravno, sarađivali bismo sa bilo kim ko je raspoložen za saradnju i čija nam se muzika dopada.

Kako biste opisali alternativnu scenu u Srbiji, a i regiji uopšte?

Raznolika, sa žanrovskim bravurama koje do skoro nisu mogle ni da se zamisle. Neki je potcenjuju, a neki precenjuju. Mnogo sjajnih novih izvođača i bendova, a još više dosadnih i neoriginalnih. Nekoliko legendarnih starijih bendova koji još uvek priređuju genijalne svirke, ali mnogo više onih koji su odavno trebali da se sklone sa scene. Gotovo nepostojeća u mejnstrim medijima, ali možda to i nije toliko loše, imajući u vidu kakvo je stanje mejnstrim medija u regionu. Relativno je mali broj ljudi koji se njom bave i koji je prate, ali je veliki broj onih koji bi potencijalno mogli da budu u nju uključeni narednih godina.

Da li bi ste izdvojiti nekoga od kolega, neki mladi sastav ili kantautora iz regiona na koga bi trebalo obratiti pažnju?

Johanbrauer, Gazorpazorp, Poluprusirusi, Prototip, Slonz, Stepa, Dogs in Kavala, Entropija… Tu je i Vizelj ali na njih je region, čini mi se, već dovoljno obratio pažnju pa ih ne bih svrstao u kategoriju benda na koji treba obratiti pažnju. Na kraju, za mene je hrvatski Spiridon najpotcenjeniji bend u regionu.

Mislite li da internet danas daje šansu izvodačima koju inače ne bi imali?

Definitivno daje. Naravno da internet ima svojih loših strana i da delom zbog njega postajemo “klik” generacije koje dolaze na svirku tako što stave “interested” na Fejsbuku, ali mi živimo u digitalnom vremenu u kom je internet neizostavan deo našeg života. Moramo to da prihvatimo i pokušamo da iskoristimo njegove dobre strane, a ima ih mnogo. Nije ni bitno da li bi izvođači bez interneta imali šansu ili ne, jer danas svet bez interneta ne bi mogao ni da postoji. Možda to zvuči radikalno nekome ko je odrastao bez tog koncepta, ali to je činjenica, hteli mi to ili ne.

Da li imate neki hobi ili posebno važno interesovanje, koje ispunjava Vaše slobodno vrijeme?

Pored svega oko benda, studiram Fakultet dramskih umetnosti tako da tamo provodim veliki deo svog vremena, radim na studentskim filmovima i ponekom festivalu, pratim američku i evropsku košarku, doduše ne tako fanatično kao ranije i, naravno, idem na sve svirke na koje mogu da stignem.

Da li nam nešto novo spremate?

Da, naš album prvenac koji ćemo uskoro snimiti, kao i nastupe u gomili gradova u kojima do sad nismo svirali, pa onda još nastupa u onim gradovima u kojima već jesmo.

U subotu, 31. marta nastupate u beogradskom klubu Elektropinir, gdje vas još možemo vidjeti pored toga?

Tu beogradsku svirku spremamo već neko vreme i ona bi trebalo da bude neka vrsta rekapitulacije svega što smo do sad uradili kao bend. To će biti najveći naš samostalni koncert do sad, a gosti će nam biti aktuelni pobednici Demofesta, grupa Slonz. Onda ćemo na krilima te svirke krenuti tokom godine po manjim gradovima u Srbiji, sa obzirom da nismo do sada svirali puno van Beograda i Novog Sada. Biće tu naravno i svirki van Srbije, svakako planiramo da nam ovo bude najaktivnija koncertna godina do sad.

I za kraj, šta bi ste poručili našim čitaocima?

Ako ste zaista pročitali ceo ovaj intervju, ne moram ništa da vam poručujem, sve vam je već jasno. Ako ste preskočili sve i pogledali samo ovo pitanje, onda vam poručujem da se vratite na početak i pročitate ceo intervju.

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Pripremio: Aljoša Kremenović         Foto: Aleksa Bartol