Share
Kako su The Doors, Moby i Joy Division dobili imena

Kako su The Doors, Moby i Joy Division dobili imena

Jim Morrison

Ponekad, muzičari traže inspiraciju u književnosti. Klasična literatura u pank bendu? Sladokusci, uživajte!

The Doors

Grupa dobila je ime po nazivu knjige eseja Odulsa Hakslija “Vrata percepcije” iz 1954. godine. I naziv Hakslijeve knjige inspirisan je drugom knjigom “Brak raja i pakla”, engleskog pesnika Vilijama Blejka.

Joy Division

Prvobitni naziv benda bio je “Varšava”, ali su ga ubrzo promenili u “Joy Division”, da ih publika ne bi miješala sa drugim londonskim benom čiji naziv je bio “Varšavski pakt”. Novonastali naziv inspirisan je knjigom “Kuća lutaka” po pripoveci poljskog Jevrejina Jehel De-Nura koji je pisao pod pseudonimom Ka-cetnik 135633. pripovjetka ima temu Drugi svjetski rat, a naziv Džoj divižn bio je korišćen u slengu za grupu žena koje su u koncentracionom logoru u nacističkoj Njemačkoj bile prisiljavane da služe nacistima za njihovo seksualno zadovoljavanje.

Moby

Ričard Melvil Hol, poznatiji kao Mobi, nadimak je dobio od roditelja koji su mu, kada je bio mali, rekli da je autor “Mobi Dika” Herman Melvil s njima u rodu. “Osnova za moj nadimak leži u priči da je Herman Melvil moj pra pra pra stric”, rekao je Mobi jednom prilikom za CNN.

Titus Andronicus

Pank bend iz Nju Džersija ime je dobio po djelu Vilijama Šekspira koje se vodi kao jedno od njegovih najkrvavijih i najnasilinijih djela. “Kada je jedna osoba koja je trebalo da bude dio benda nabrajala primjre imena benda koji bi mogli da budu “kul”, među njima je bilo i Titus Andronicus koje mi se odmah urezalo kao najbolje”, izjavio je jednom prilikom gitarista i pjevač benda Patrik Stikles i dodao: “Želio sam da se bend uklopi između zamišljenih elemenata ljudskog stanja i nas koji želimo da vidimo krv i brutalnost”

nezavisne.com