Share
Katana objavila album prvenac „Death and Rebirth“

Katana objavila album prvenac „Death and Rebirth“

Ana Katić, beogradska umetnica, koja deluje pod umetničkim imenom – Katana, predstavila je album prvenac, pod nazivom “Death And Rebirth”.

Katana je jednočlani neofolk bend iz Beograda, odnosno solo projekat diplomirane violinistkinje Ane Katić. Svoj pristup neofolku definiše kao vraćanje korenima bez zaboravljanja krošnje. U njenom prvom albumu „Death and Rebirth“ zvukovi iz prirode (cvrkut ptica, žubor potoka, vetar, kiša), tradicionalne vokalne tehnike i mantrično bubnjanje su oplemenjeni primetnim uticajima 15-ogodišnjeg klasičnog muzičkog obrazovanja kompozitorke.

Naslov albuma opisuje okolnosti njegovog stvaranja. Kroz kreativni proces pisanja pesama kompozitorka se izborila sa težim periodom u svom životu, i tako je došla od svoje „smrti“ do „preporoda“.

Album konceptualno kreće od pesme „Morana“ (slovenska boginja zime i smrti) i dalje se kreće kroz godišnja doba.

Ana Katić

Interesantno je da je ovaj album snimljen bez ikakve profesionalne opreme, u Aninoj sobi, mikrofonom kompjuterskih slušalica, dok je produciran u svima dostupnom programu – Audacity. Takođe, sve udaraljke su svakodnevni predmeti: bubanj je napravila od parčeta kože zategnutog na đerđefu za vez, zvečke su kutice sa perlicama, koristi i grane, olovke…

U potrazi za sastavom sa kojim bi mogla javno da izvodi svoju muziku, ili makar njoj sličnoj, Ana je naletela na srpski world fusion bend Vartra, u kome od tad svira violinu. Iako je sad član profesionalnog benda, nastavlja da piše i snima muziku u svojoj sobi. Do kraja godine planira da objavi EP „Bound“ na kome trenutno radi.