Share
Kralj Čačka, Dingospo Dali i Činčila na petom izdanju Festivala “Novi val”

Kralj Čačka, Dingospo Dali i Činčila na petom izdanju Festivala “Novi val”

Peti Festival “Novi val” zakazan je za 6. i. 7 septembar kada će tokom dvodnevnog programa u Budvi biti prikazani neki od najzanimljivih, nagrađivanih kratkometražnih filmova iz okruženja, te priređeni koncerti  pet kantautora odnosno bendova sa nezavisne kulturne scene Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U budvanski Stari grad dolazi dio ekipe  filma “Mi smo videli leto”, koji je pravo osvježenje na regionalnoj sceni – suptilna dvadesetominutna priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi između dva momka i jedne djevojke. Režiser Nikola Stojanović je na tek završenom Sarajevo Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji studentski film -“Šerbet”,  takođe vrlo emotivan i erotičan kratki film koji organizatori najavljuju za septembar sledeće godine.

Ovog septembra “Novi val” predstavlja i izrazito duhovito djelo “Silvio zmaj” “režiserke Lucije Bosančić,  čiji je glavni junak slojevit lik – nesnađeni “klipan” koji laže kad zine, sklon je čak  i nasilju, a u pozadini njegovog ponašanja je kompleksan odnos sa ocem koji je teško bolestan.

Dvadesetominutni “Peloid”, u režiji Bojana Stijovića, koji takođe za temu ima kompleksne i neriješene odnose između oca i sina,  predstaviće koscenarista i jedan od glavnih glumaca- Stefan Bošković – prema čijoj priči je film i nastao.

Na programu festivala, pored naslova koje će organizatori tek najaviti, našao se još jedan vrlo komunikativan i duhovit film koji potpisuje rediteljka Sara Marković; njena“BRAZILKA” govori o (pravoj) ljubavi, seksualnosti i sazrijevanju mlade junakinje koja, ležeći u salonu za depilaciju, sa sobom i sa drugim ženama preispituje ozbiljne moralne dileme koje je more.

U muzičkom dijelu programa najatraktivniji gost je Nenad Marić, rok pjesnik istančanog duha koji nastupa pod pseudonimom Kralj Čačka,  trenutno vjerovatno vodeći kantautor u okruženju. U Budvi će, na sceni između crkava gdje će se održati svi koncerti,  nastupiti tokom prve večeri festivala, i to sa kompletnim bendom, kada će održati muzički masterklas sa elementima bluza, džeza, rokenrola i šansone, a prije svega društveno angažovane,  visprene poezije.

Drugog dana festivala gostuje sarajevski alt. rok sastav Činčila, a na njihovom premijernom gostovanju u Crnoj Gori publici će servirati jaku dozu pank energije, zanosne fank ritmove i inteligentno pisane tekstove, sve u formi intenzivnog rokenrol performansa.

Iste večeri nastupiće i beogradski, takođe petočlani sastav Dingospo Dali, jedan od uzbudljivih bendova u okruženju koji predvodi vrlo upečatljiva pjevačica Sandra Vidojević, i u to u osvit svog drugog studijskog albuma od koja se puno očekuje. Publika u Crnoj Gori već ih je dobro upoznala na BEDEM festu.

Organizatori “Novog vala” će tokom sledećih dana najaviti i ostale goste, a putem medija upućuju poziv na direktnu podršku festivala čiji je cilj kreiranje kulturnije, modernije i urbanije lokalne zajednice, te interakcija mladih stvaralaca iz Crne Gore i regiona, a prije svega promocija i podrška mladih stvaralaca koji se izdvajaju izvrsnošću i inovativnošću.

Do kraja mjeseca traje kampanja za prikupljanje sredstava od pojedinaca i privrednih društava, s tim da za svaku donaciju dobijaju dvostruki iznos kroz projekat “Uključi se i utiči: razvoj filantropije za jače civilno društvo”.

Pomenuti projekat implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja Jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, koju u CG sprovodi Fond za aktivno građanstvo.

Finansijska podrška festivalu, na koji je ulaz besplatan, može se pružiti na žiro račun organizatora br. 525-5296-64, sa naznakom DONACIJA ZA FESTIVAL, najkasnije do kraja ovog mjeseca, ili kupovinom majica sa dizajnerskim pečatom Maje Kostić, koje se mogu poručiti preko Fb profila NVO Agor ili putem mejla nvoagor@gmail.com