mark-lanegan-albumi

Kratak osvrt na albume Mark Lanegana

Američki muzičar Mark Lanegan je nedavno najavio izlazak novog albuma pod nazivom ‘Straight Songs Of Sorrow’. Ova divna vijest nam je bila povod da se prisjetimo svih albuma ovog velikog muzičara. 

Iako je Mark najpoznatiji kao pjevač grunge benda Screaming Trees, u ovom kratkom osvrtu ćemo se fokusirati na njegov samostalan rad. 

Markov prvijenac – The Winding Sheet –  je izašao 1990. Ovaj album, čuvene produkcijske kuće SubPop iz Seattle-a je po zvuku najbliži bendu Screaming Trees, što možda i ne iznenađuje budući da je Mark, stvarajući ovaj album paralelno pisao i pjevao u ovom bendu. Sa ovog albuma najpoznatije pjesme su Where did you sleep last night i Ugly Sunday, a mi preporučujemo pjesmu koja otvara ovaj album Mockingbirds, iako čujete Eyes of a child nećete zažaliti.

Drugi album po redu – Whiskey for the Holy Ghost izašao je 1994. većina kritičara dijeli mišljenje da je ovo mnogo ozbiljniji i zreliji album od prethodnog. Čuveni film o grunge muzici Hype je uljepšan pjesmom The river rise koja otvara album.Sadrži trinaest pjesama i sve su podjednako dobre. Izdvojila sam Pendulum. 

Četiri godine kasnije izlazi album Scraps at Midnight. Ovo je posljednji album od trilogije. Mark je u intervjuu 2012. rekao da baš i nema neko lijepo mišljenje o albumu i da jedino pjesmu Because of this i dalje svira. Ja bih izdvojila i pjesmu Hotel. 

I’ll Take Care of You je četvrti po redu album izašao je 1999. Ovo su Markove interpretacije pjesama različitih muzičara kao što su Tim Rose, Tim Hardin, Booker T. Jones i Buck Owens.

Field Songs je album iz 2001. Kritičar Sam Samuelson piše o ovom albumu sljedeće : „Nakon  preslušavanja, sjajne pjesme poput Miracle, Kimiko’s Dream House i Fix postaju zarazno pamtljive kao uvjerljive priče o ljubavi stečenoj i izgubljenoj. Sve u svemu, svaka pjesma je solidna i vrijedna brojnih preslušavanja“. Na ovom albumu se nalazi i jedna od najpoznatijih pjesama ovog umjetnika One way street. 

Šesti po redu je album Bubblegum izašao je 2004. I sadrži petnaest pjesama. Na albumu se nalaze sjajni gostujući muzičari među kojima su Josh Homme i Nick Oliveri iz benda Queens of the Stone Age, Greg Dulli iz The Afghan Whigs, Duff McKagan i Izzy Stradlin iz benda Guns N’ Roses. Ipak, najpoznatija je saradnja sa PJ Harvey i pjesma Hit the city. Izdvajam Strange religion.

Blues Funeral iz 2012. Ovaj album izlazi iz produkcijske kuće 4AD koja je poznata po saradnji sa kvalitetnim muzičarima. Lanegan je rekao da je, dok je radio ovaj album, bio pod uticajem mnogih elemenata pod kojima nije bio dok je radio prethodne ploče.Nabrojao je autore i njihove albume koji su ga inspirisali, između ostalih to su  ploča benda The Gun Club – Miami, Joy Division i njihov album Closer i bend Roxy Music – Country Life.

Osmi studijski album Imitations je kompletan cover album. Ova ploča za mene ima posebno značenje jer mi je 2013. potpisao lično Mark nakon njegovog nastupa u Domu Omladine u Beogradu. Lanegan je izjavio sljedeće: “Kad sam bio dijete krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, moji roditelji i njihovi prijatelji puštali bi ploče Andy Williams-a, Dean Marti-a, Frank Sinatre i Perry Com-a. Kod kuće smo slušali i country muziku, Willie Nelson, Johnny Cash, George Jones i Vern Gosdin bili su neki od naših favorita. Dugo vremena  sam htio snimiti ploču koja mi daje isti onaj osjećaj koje su mi dale stare ploče, koristeći neke iste melodije koje sam volio kao dijete i neke koje volim sada kad sam ostario. Ova ploča je to”. Na njoj se nalazi sjajan cover isto tako sjajne pjesme Brompton Oratory Nick Cave-a.

2014. izašao je Phantom Radio, izdat kao double-disc sa ukupno petnaest pjesama. Imala sam zadovoljstvo da  pjesme sa ovog albuma slušam uživo, ovog puta u Kotoru kada je Mark nastupao u sklopu svoje Phantom Radio turneje. Pjesme su onakve kakve smo i navikli od Marka – iskrene, mračne i lične.

Gargoyle je izašao 2017. Pjesme sa ovog albuma pripadaju laganijem zvuku iako mračan kao i prethodni album, kako je rekao kritičar Kieron Tyler „dozvoljava da sunce izađe iza oblaka“.

Prošle godine je izašao Somebody’s Knocking, album sa četrnaest pjesama. Ono što odvaja ovaj album od ostalih je prisutnost elektronske muzike. Lanegan nas je uvjerio da je muzičar kojem svaki muzički pravac ‘leži’.

Pjesmu Stitch it up prati i zanimljiv spot, atipičan za Mark Lanegana.

Straight Songs Of Sorrow će biti dvanaesti po redu album Mark Lanegana. Ne sumnjam da će i ovaj kojeg željno iščekujemo biti kvalitetan, poetičan, iskren, pa čak i mračan jer to je Mark kakvog znamo i volimo.

Foto: Travis Keller

Total
0
Shares
Previous Article
The-Black-Wizard

The Black Wizards u petak u Rijeci

Next Article
Time Freddie Mercury

'Freddie Mercury Close' : London dobio ulicu po slavnom pjevaču