KURT COBAIN

Kurt Cobain – 15 stvari koje (možda) niste znali o frontmenu Nirvane

Kurt Cobain, frontmen benda Nirvana, proslavio bi danas 52. rođendan, da nije 5. travnja 1994., počinio samoubojstvo, no dva i pol desetljeća poslije njegov djelo i utjecaj aktualni su i cijeni ga generacija koja tada još nije bila rođena.

Iako je Nirvana objavila samo tri studijska albuma (Bleach NevermindIn Utero) i tri live albuma: ‘MTV Unplugged In New York’, ‘From The Muddy Banks of the Wishkah’ i ‘Live at Reading’, glazbu grunge trojca uvijek iznova otkrivaju neke nove generacije.

Nirvana je samo u SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 milijuna u svijetu, a Rolling Stone stavio je legendarni bend na 27. mjesto najvećih glazbenih umjetnika svih vremena.

Evo 15 činjenica o Kurtu Cobainu:

1. Proglašen je 12. najboljim gitaristom svih vremena.

2. Kurt Donald Cobain rođen je u Aberdeenu, Washington, 20. veljače 1967.

3. Prije nego su se prozvali Nirvana, zvali su se Skid RowPen Cap ChewBliss i Ted Ed Fred. Prvim albumom ‘Bleach’ (1989), koji su Kurt i Krist Novoselic odsvirali s Chadom Channingom, Nirvana je postala dio tadašnje rock scene grada Seattlea, da bi se drugim albumom, danas kultnim ‘Nevermindom’ (1991), probila u prvu glazbenu ligu. Na ‘Nevermindu’ je Chada zamijenio Dave Grohl, a pjesma ‘Smells Like Teen Spirit’ postala je svjetski hit.

4. Roditelji su mu se razveli kad je imao sedam godina, nakon čega se počeo povlačiti u sebe.

5. Posljednjih godina svog života Cobain se borio s ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, slavom i vlastitom slikom u javnosti te pritiskom medija na njega i suprugu Courtney Love

6. Službeno policijsko izvješće o Kurtovoj smrti glasilo je: ‘Samoubojstvo samozadanom ranom od sačmarice u glavu.’ Okolnosti Kurtove smrti i dalje su predmetom mnogih rasprava.

7. Njegove pjesme obradili su, između ostalih, Tori Amos, Sinéad O’Connor, Herbie Hancock i Branford Marsalis.

8. Pjesmu Smells Like Teen Spirit magazin Rolling Stone i MTV proglasili su trećom najboljom pop pjesmom svih vremena.

9. Spomenut je u pjesmi ‘Californication’ Red Hot Chili Peppersa

10. Često je isticao da su na njega utjecali The Beatles, John Lennon, Sex Pistols, The Pixies, Black Frog, Queen, Led Zeppelin i Kiss.

11. Pjesmu ‘Heart Shaped Box’ posvetio je supruzi Courtney Love

12. Kuma Frances Bean Cobain, Kurtove i Courtneyine kćeri, glumica je Drew Barrymore.

13. Na sprovodu mu je svirala stvar Johna Lennona ‘In my Life’. Tijelo mu je kremirano, a pepeo prosut po rijeci Wishkah. Tijekom komemoracije Courtney je čitala dijelove iz Kurtovog oproštajnog pisma te doživjela živčani slom.

14.Slavni Bob Dylan također je fan Nirvane. Omiljena pjesma mu je ‘Polly’.

15.Cobain je umro sa samo 27 godina, pridruživši se ‘klubu 27’ prerano preminulih glazbenih velikana koji čine: Brian Jones, nekadašnji član Rolling Stonesa, Jimi HendrixJanis Joplin, frontmen The Doorsa Jim Morrison i Amy Winehouse

tportal.hr

Total
12
Shares
Previous Article
bare & Majke

Goran Bare i Majke stižu u rasprodani Sax

Next Article
Let3

Ekskluzivni koncert Leta 3 u Saxu