Legendarni album Parafa Zastave (1984.g.), reizdan je na vinilu kao specijalno izdanje u povodu 35. obljetnice

Legendarni album Parafa Zastave (1984.g.), reizdan je na vinilu kao specijalno izdanje u povodu 35. obljetnice

Nakon odlično primljenog box-seta Sabrana djela 1976.-1987., legendarni album Parafa Zastave (1984.g.) reizdan je na vinilu kao specijalno izdanje u povodu 35. obljetnice, s originalnim mixom i dodatnom skladom Metalci.

Album Zastave koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak Parafa. Zastave su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati u nekadašnjoj domovini tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom.

Zastave govore o kolektivnim ritualima u temelju nekadašnje zajednice, premda njih vidimo i kao civilizacijsku matricu posvuda, s naglaskom na njihovoj mitskoj, arhetipskoj podlozi. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera, koja je uz to iznjedrila  mračno-privlačnu, zloguku emocionalnost i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, Zastave su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Zastave su jedan od najraritetnijih albuma na ovim prostorima s obzirom na malu inicijalnu nakladu, tako da će ovo obnovljeno izdanje razveseliti ponajviše ljubitelje vinilnih zapisa.

O važnosti albuma Zastave pisali su nekad i danas najvažniji glazbeni publicisti:

‘Četiri kompozicije superiorne su ostatku jugoslavenske pop produkcije; Oj ponose moj, na bazi ritualnih perkusija i jedne fine reinterpretacije industrijskog metala; Napunjeno vrijeme, evokacija atmosfere obnove života s izvanrednom intervencijom na kalimbi; Divlja misao, vokalnim aranžmanom i ugođajem koji priziva druge Raincoatse s Odyshape; Zlatno doba, rekapitulacija i klimaks albuma u neizvjesnosti, potvrda evokativne moći cut-upa. Parafu moraju ići pohvale za najuspješniju domaću ploču u protekloj godini’. (Tomislav Wruss, MOL, 1985.)

‘Temeljna se osobitost ove ploče sastoji u odabranom oblikovnom postupku koji je duboko motiviran aktualnom situacijom dekorativne pop-muzike. Neovisno kako ovaj postupak imenovali, ostaje činjenica da podloga recentnog rada Parafa leži u razvijenoj postmoderni.’ (Ivan Molek, Polet, 1985.)

‘Ako je prvijenac bio (diskografski malo zakašnjeli) burevjesnik domaćeg punka, Izleti zreli komad novovalne stilistike, Zastave su remek djelo. Odlazak nudi košmarniju mračnu sliku na sličnoj ritmičkoj podlozi s naglašenom vožnjom basa te s elementima industrijala, a Zastave – kao ključni broj albuma – gotovo „lajbahovsku“ atmosferu sa sintovima, tribalnim bubnjem i tekstom koji – što je linija vodilja cijelog albuma – propitkuje ulogu zajednice i pojedinca u njoj.’ (Zlatko Gall, Mixer.hr, 2019.)

‘Tri i pol desetljeća kasnije, album Zastave ponovno se razotkriva kao remek-djelo hrvatskog art rocka i najveća pojedinačna dragocjenost u sabranim djelima Parafa.’ (Ilko Čulić, Express, 2019.)

‘Na Zastavama elegični stihovi podržani gotički turobnom post-punk glazbom, najavljuju ne samo zamiranje novog vala, nego i još crnja vremena od onih u kojima su Parafi počeli djelovanje.’ (Aleksandar Dragaš, Jutarnji list, 2019.)

‘Ovaj (anarhistički i kritički stav op.a.) najbolje je dokumentiran na njihovom zadnjem diskografskom djelu Zastave (1984.), koji za mnoge znači pravi antologijsko-vizionarski rad u jugoslavenskom rocku. Parafi su se transformirali u putnike u vremenu, i na svoj način analizirali arhetipske i mitološke obrasce običnog čovjeka i sistema u kojem taj čovjek živi. Njihovo najveće glazbeno djelo nije donijelo katarzu, ali je na melodičan, pjevan i produkcijsko savršen način ukazivalo na zablude i repetitivne uzorke koji na proročanski način kreiraju budućnost našeg života. Pjesme kao da su namjerno bile komponirane da se slušaju u krugu obitelji, prijatelja i neprijatelja. To su bili i ostali Parafi!’ (Miroslav Akrapović, dnevnik.si, 2019.)

‘Zastavama je trebalo najduže da mi uđu pod kožu, ali sad mogu reći da je to najbolji album u njihovom katalogu. Paraf se svojim zadnjim albumom nije samo pobrinuo za perfektan završetak studijskog rada nego su i kreirali kultno remek djelo koje nam daje odličan rezime duha posttitovske Jugoslavije, a ostaje aktualno i danas. Znaš ili ne znaš – povijest je učiteljica života!’ (Nejc Zupančič, rocker.si, 2019.)

Album Zastave kao i CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. Paraf će promovirati na velikoj regionalnoj turneji. Svirat će skladbe sa sva tri studijska albuma (A dan je tako lijepo počeoIzleti i Zastave), u sklopu nastupa koji su dosad potvrđeni. Paraf će nastupiti u kombiniranoj postavi, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem kao vokalima, članovima obje izvorne postave kao i glazbenicima koji su već nastupali u koncertnim postavama benda.

Potvrđeni nastupi:

  • 14.12. Beograd (Dom omladine)
  • 20.12. Rijeka (Pogon kulture, ex-Stereo)
  • 13.02. Ljubljana (Cvetličarna, AntiValentinovo #2)
  • 15.02. Zagreb (Boćarski dom – AntiValentinovo #5)

Listen on deezer – Paraf

Limitirana naklada albuma Zastave na vinilu dostupna je online od idućeg tjedna u Dallas Music Shopu, a uskoro i na svim ostalim prodajnim mjestima.

Grafička prilagodba | Ivan Mišković

Total
0
Shares
Previous Article
She_Past_Away

Galerija | She Past Away i Sputñik, Elektropionir, Beograd (06.10.2019.)

Next Article
Pink Floyd Plaque

"Još jedna cigla na zidu" posvećena bendu Pink Flojd