Share
Leskovac u ritmu bubnjeva

Leskovac u ritmu bubnjeva

Ulicama Leskovca danas i sutra odjekivaće bubnjevi u okviru festivala „Drum dum fest” koji po sedmi put organizuje Udruženje muzičke komunikacije, uz podršku Ministarstva kulture i grada Leskovca. Festival je pre šest godina počeo stidljivo, gotovo eksperimentalno, ali je iz godine u godinu privlačio sve veću pažnju, tako da je već postao jedan od simbola leskovačkog kulturnog leta.

Cilj manifestacije je da promoviše bubnjeve, perkusije i ritam. Na okupu će biti najeminentniji bubnjari i perkusionisti regiona, kao i gosti iz sveta. Festival ima revijalni, takmičarski i edukativni deo.

Kao prvo ime revijalnog dela programa organizatori su najavili sastav koji predvodi Slobodan Stojanović Kepa, bubnjar čuvenog benda „Smak”. Bend čine i Mihael Stojanović Fafa, Ana Popović i Jovan Jovanović Zmaj. Sastav neguje kragujevački progresiv džez-rok zvuk i muzičku baštinu „Smaka”, a inovativnim pristupom i kvalitetnim izvođenjem potvrđuje epitet nove atrakcije na balkanskoj rok sceni. Po mišljenju većine muzičkih kritičara, Stojanović je bio najbolji bubnjar u bivšoj Jugoslaviji, a od predsednika države primio je priznanje za višedecenijski doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva i pedagoški rad.

Bubanj spada u najstarije muzičke instrumente: prema nekim istraživanjima prve varijante pojavile su se pre 6.000 godina, a današnji kompleti bubnjeva su jedan od najvažnijih i najtraženijih instrumenata u popularnoj muzici

Sa svojim bendom nastupiće i Tanja Jovićević, jedan od najoriginalnijih vokala domaće muzičke scene. Za bubnjevima će biti Nikola Grozdanić. Bubnjarsku radionicu održaće Petar Radmilović, a posle defilea bubnjara nastupiće Cvetković–Nikičić kvartet. U Leskovac dolazi i bubnjar, perkusionista i kompozitor Miloš Branisavljević, koji će se takođe naći u ulozi predavača, a potom će se i predstaviti u revijalnom delu programa.

Kao i svake godine, konceptualno jedinstveni festival na Balkanu posebnu pažnju će posvetiti najmlađima održavanjem bubnjarskih radionica, a u takmičarskom delu programa palice će ukrstiti polaznici zaječarske i leskovačke škole bubnjeva. Školica bubnjeva iz Zaječara u saradnji sa Dečjim centrom uspešno radi već drugu godinu, a prema rečima predavača Miloša Trajkovića, interesovanje za bubanj podjednako vlada među devojčicama i dečacima. Škola bubnjeva u Leskovcu počela je da radi zbog velikog interesovanja za ovaj instrumenat, do kojeg je došlo upravo posle „Drum dum festa”.

politika.rs

Leave a Comment