Share
Luddit objavio novi singl i spot – “Bolestan sam”

Luddit objavio novi singl i spot – “Bolestan sam”

Nakon uspješnih singlova “Taman” i Spali nakon čitanja, bihaćki bend Luddit objavio je svoj treći singl “Bolestan sam”.

Pjesma je snimljena kod Nemdžada Alića u studiju Amadeus, a videospot su radili Dinko Abdić i Erko Duratović iz Lege artisa.

Kako bi pojasnili priču koja se krije iza novih stihova, iz Luddita podsjećaju na citat Carla Gustava Junga koji kaže: “U normalnim vremenima luđaci su u ustanovama, u vrijeme krize oni nas vode”.

“Šta dobijemo kad spojimo perverzno narcisoidnu osobu i moć? Prošlost nam je pokazala da je po pravilu rezultat takvog spajanja velik broj mrtvih. Riječ o jednoj od najopasnijih bolesti od koje najčešće ne umire onaj koji je bolestan nego ljudi oko njega. Ovakve osobe karakterizira pretjeran osjećaj samobitnosti, preokupacija maštanjima o bezgraničnom uspjehu, moći, uvjerenje da su posebni, nedostatak empatije, arogancija… Takvim osobama je potrebna publika, teatar koji se pretvara u groblje, jer ne postoji vođa bez sljedbenika. Njihovo se ‘mesijanstvo’ javlja u doba njihove egzistencijalne krize kada umjesto da spašavaju sebe, počinju da ‘spašavaju’ druge, i na taj način odlažu svoj psihički slom. Dobro razmislite kad sljedeći put budete birali vašeg mesiju…”, poručuju iz Luddita.

Luddit se okupio 2018. godine, a postavu benda čine: Jure Petrović koji ujedno svira i akustičnu gitaru, bubnjar Edin Ruždijić, Elvis Elo Harbaš za basom, Jasmin Paparević električna gitara i saksofonista Elvedin Malkoč.