Share
Machina zajedno sa grupama ODE i Zoster predstavila singl “Seksi Šaman”

Machina zajedno sa grupama ODE i Zoster predstavila singl “Seksi Šaman”

Tuzlanski duo Machina s grupom ODE i Zosterom predstavio je singl naziva “Seksi Šaman”.

[MACHINA] je muzički duo porijeklom iz Tuzle, nastao u njemačkom Leipzigu 2004 godine. Njena jedina dva člana, Tony Mahagony i Edvard Vulgarius se zajedno bave muzikom jos od devedesetih u Tuzli.

“Bend je počeo kao “eksperimentalni projekat” koji je veoma brzo postao nas permanentni dom u kojem smo pronašli svoj muzički i lirički identitet. Od tog momenta imperativ našeg muzičkog stvaranja je bio ostati doslijedan tom identitetu. Cijelu “egzistenciju” benda smo limitirali na virtualni svijet, i internet je postao jedina platforma kroz koju komuniciramo sa “vanjskim” svijetom. Naš pristup kreativnom procesu i stvaranju pjesama je možda malo “neuobičajen”, jer pokušavamo da se krećemo van granica jednog žanra i tako ljudima koji nas slušaju i prate ostanemo u neku ruku nepredvidivi,” rekli su iz benda.

Tekstualni kontekst i koncept su ta karika koja spaja svu raznolikost muzičkog izrazaja i od nje čini jednu cjelinu.

“Od samog početka smo pokušavali da stvorimo neki svoj intimni mikrokosmos i kao rezultat tog pristupa, smo tu gdje jesmo i to što jesmo, šta god to bilo.”

Do sada su izdali tri albuma i jedan EP:

  • 2004 Album “Sad Ili Nikad”
  • 2004 EP “Epos o Marini”
  • 2007 Album “Drugi”
  • 2014 – 2016 Album “Sve Bolesti Svijeta”

(Pjesme sa albuma su izdavane pojedinačno u određenim vremenskim intervalima)

Najnovije izdanje je singl sa video spotom pod nazivom “Seksi Šaman” u saradnji sa dva druga autorska benda, grupom ODE iz Chicaga i kultnim Mostarskim ZOSTEROM.

“Pored činjenice da smo veliki ljubitelji i poštovaoci oba benda, konekcija medju akterima ove priče ide još dublje, sve do privatnog i ličnog nivoa.”

“Mi smo dugogodišnji prijatelji sa pojedinim članovima benda ODE, posebno sa Robertom Palošem, gitaristom benda ODE , sa kojim smo praktično zajedno odrasli i svirali u ranim počecima u Tuzli devedesetih. On je i pored ovoga projekta bio kolaborater na pojedinim pjesmama [MACHINE] od 2014 godine. Samim tim, odluka da ih pozovemo u goste na ovoj pjesmi je bila više nego laka.”

Na vokalima Machini se pridružuje i Robertov brat, ujedno i pjevač ODE-a, Davor Paloš, na basu Elliot Taggart, a cijeli proces snimanja i miksanja pjesme preuzima Nikola Dokić, drugi gitarista ODE-a, ujedno i profesionalni muzički producent.

Na klavirskim dionicima bendu se pridružuje Adis Sirbubalo, a na vokalima Mario Knezović, članovi legendarnog Zostera.

“Pored činjenice da smo svi ljubitelji Zostera, Adis Sirbubalo je jedno vrijeme svirao sa bendom ODE u Chicagu od 2009 do 2013, tako da je ovaj projekat od samog starta imao intimnu i veoma opuštenu atmosferu.”

Pjesma je snimana na raličitim lokacijama u Čikagu i Mostaru, a njen mastering su uradili Collin Jordan i Nikola Dokić u čikaškom “The boiler room” studiju. Video za pjesmu je nastao iz kolaboracije sa pozorisnom skupinom “Silent Theatre Company” takodjer iz Čikaga, koji su snimili Krzys Piotrowski i David A. Holcombe. Finalni edit video spota je uradio Davor Paloš.

“Čitav proces snimanja pjesme i komunikacije sa učesnicima su išle glatko i sa finalnim produktom smo svi više nego zadovoljni.”

“Trenutno se koncentrišemo na promovisanje pjesme i spota. Drugih planova trenutno nemamo. Radimo na novim pjesmama, a o nastupima uživo se razmišlja, ali nista još nije finalno i konkretno. Ali iznenadjenja u bližoj budućnosti nisu isključena”, rekli su za kraj iz benda Machina.