Mamut Nihilist

Mamut singlom “Nihilist” najavljuje istoimeni debitantski album

Alternativni metal bend Mamut iz Rijeke singlom “Nihilist” najavljuje istoimeni debitantski album, a kako će sve to zvučati možete zaključiti i sami – snažno, silovito i brzo. Singl je objavljen u formi video spota na YouTube kanalu etikete Snaga, a pjesma se može preuzeti po principu “plati koliko želiš” na službenoj bandcamp stranici benda.

Izuzetno nam je zadovoljstvo predstaviti vam našu najnoviju muzičku avanturu, pod-etiketu naziva Snaga koju pokrećemo iz potrebe i nužnosti da osiguramo adekvatan prostor izvrsnoj alternativnoj muzici iz domena težih i tvrđih žanrova, a uz to i prvi bend koji itekako ima što za reći.

više manje zauvijek

Mamut je alternativni metal bend koji 2017. pokreće Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje “Freak Show”. U naredne tri godine Mamut mijenja nekoliko postava i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja vlastitog autentičnog zvuka, objavljuje svoj drugi EP “Mrtvi idoli”, a trenutak kada se bendu pridružuje Borna Žderić postaje novo kreativno uporište i baza za daljnji razvoj. Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima te Žderića na gitari, sastav benda čine još Dunja Tomić na bas gitari te Rok Božić na bubnjevima.

Pjesme s nadolazećeg debitantskog studijskog albuma “Nihilist” napisane su u periodu između 2018. i 2020. kada Jurčić više nije u mogućnosti ignorirati deformirane vrijednosti hrvatske javnosti. S obzirom na simptomatično stanje nihilizma i cinizam vremena u kojima živimo, glavne tematike pjesama teže preslikati upravo to, te povezati ih sa osnažujućom filozofijom Nietzschea i Kierkegaarda. Mamut slušateljima želi poručiti da nisu usamljeni u osjećaju bezvrijeđa te da imaju moć preispitivanja, uništavanja i stvaranja u sebi samima.

mamut Rijeka

Specifično, prvi singl s albuma i istoimena pjesma “Nihilist” kojom Mamut predstavlja svoj nadolazeći album, napisana je kao odgovor na val primitovizma, mržnje i otpora određenog dijela hrvatske javnosti prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Album kao cjelina putovanje je kroz koje pojedinac prolazi kada počinje uviđati pukotine u vrijednosnom sustavu društva u kojem živi. Putovanje započinje odricanjem licemjernih društvenih normi i kreće sa traženjem novih odnosno ispravnih, a završava shvaćanjem da ne postoji nikakav svijet ili život osim ovog, te da je ovaj život jedini koji je bitan, jedini za koji se vrijedi boriti.

Mamut - Nihilist

Ne postoji raj, ne postoji pakao i jedino mjesto gdje pripadamo je jedni s drugima.

Različito od klasičnog tumačenja, u ovom slučaju nihilist nije osoba koja je odustala od života i koja ga smatra ga beznačajnim, već suprotno – nihilist je aktivni pojedinac koji ima potrebu uništiti sve lažne vrijednosti, obrisati ploču i stvoriti nešto novo, bolje i snažnije.

Album su tijekom 2019. i 2020. snimali Borna Žderić i Miran Milić u studiju Palach u Rijeci, miksanje i mastering potpisuje Alberto Bandino iz studija Cut Fire na Sardiniji, a dizajn omota albuma Zdravko Lovrić iz Detestor Graphics.

Total
1
Shares
Previous Article
LELEE-bend

Lelee prvim singlom 'Kopnež' najavljuje izlazak debitanskog albuma

Next Article
tingo-bend

Tingo predstavio novi singl "Lako kao pero"