Share
Manitou objavio novi album “Zion”

Manitou objavio novi album “Zion”

Nikšićki muzički kolektiv Manitou lansirao je novi album “Zion” koji je dostupan za besplatno preslušavanja i preuzimanje sa Bandcamp stranice grupe, kao i putem platforme bucanpas.com. Album sadrži devet numera, među kojima su ranije objavljeni singlovi “Gangsteraja,” Gdin. Podzemlje”, “Igi Azelija”, “Kajcija” i “Jednooka” za koju je snimljen i spot prošle godine.

Manitou je nastao kao hardkor/rege bend, ali je u međuvremenu promjenjen koncept, pa su njegovi članovi odlučili da ovaj naziv koriste za sve njihove projekte.

“Zion” je zapravo samostalno izdanje fronmena grupe Marka Janjuševića, koji nastupa pod pseudonimom Pass Manit, a karakteriše za crnogorsku scenu nesvakidašnji zvuk koji je kombinacija repa, trip hopa i grajma. Na snimanju i produkciji radio je cijeli bend, ali je Janjušević većinu posla odradio sam.

“‘Zion’ nije konceptualno konstruisan kao album, već je selekcija radova koji su nastali od 2013, kada sam počeo da se ozbiljnije zanimam za muzičku produkciju do 2015. Rađen je u najskormnijim uslovima kućnog studija, zbog čega ga karakteriše malo prljavija produkcija. Na zvuk je uticala razna muzika koju sam tada slušao, od UK Bass do grajm scene, modernog hip hopa i trip hopa, do filmske, meditativne i etno muzike. Različiti žanrovi su uticali na ritmiku, atmosferu i vokalno izvođenje. Semplovao sam i modulirao fragmente raznih zvukova i spojio ih sa tvrdim gruvom basa i bubnja”, objasnio je pjevač u razgovoru za “Vijesti”.

“U uslovima u kojima rade muzičari u Crnoj Gori, mnogo je lakše snimati i objavljivati bez benda. Manitou kao bend odavno priprema album, ali dok smo uspjeli da prikupimo sve što nam je potrebno da bi ga snimili, ovaj je uveliko bio gotov. Većinu albuma ‘Zion’ smo međutim obradili i prilagodili za lajv nastupe, a dio smo predstavili na prošlogodišnjem Sea Dance festivalu”, istakao je Janjušević.

Manitou je kao krosover bend do sada objavio par singlova, a frontmen je kazao da se uskoro može očekivati da konačno izađe i album prvijenac.

“On je u završnoj fazi miksanja. Nadam se da će u narednih dvije nedjelje biti poslat na mastering. Ako sve bude po planu, prvi singlovi će biti već na proljeće”, najavio je pjevač.I dok je bez benda lakše snimati, problem ovim izvođačima je što je bendovski zvuk i dalje popularniji u Crnoj Gori, pogotovo u Nikšiću koji važi za grad rokenrola.

“Živimo u hermetičnom društvu, sa publikom koja se teško odlučuje da pruži priliku nečemu novom. Stvari se kod nas mijenjaju užasno sporo. Nema prostora da se ozbiljno razvije i napreduje bilo koja muzička scena. Kako elektronska, tako ni rokenrol ni hip hop ni bilo koja alternativna muzika”, mišljenja je Janjušević.

On je najavio da će tek na proljeće i ljeto imati nastupe na kojima će promovisati “Zion” i dodao da postoji mogućnost da u narednom periodu ekranizuje numeru “Gangsteraja”.

“Kao DJ ću na proljeće predstaviti album i u Novom Sadu i u Beogradu. A na takvim, klupskim nastupima kao MC će mi se priključiti Toba, inače vokal Manitoua i frontmen benda PPG”, otkrio je Janjušević, koji se nada da će pjesme sa njegovog albuma biti puštane u klubovima, jer imaju plesni karakter.

“To potvrđuje i reakcija publike na mojim nastupima, koja često zapleše uz te pjesme kad ih pustim, a vjerujem da će taj plesni karakter i drugi prepoznati”, dodao je pjevač.

I dok se Manitou kao bend tekstualno uglavnom bavio angažovanim temama, “Zion” donosi atmosferu film noara, gdje u svakoj pjesmi Janjušević ulazi u drugačiju ulogu, umjesto uzvikivanja antisistemskih parola.

“U svakoj pjesmi postoji po jedan fiktivni lik kroz kojeg iznosim svoje stavove i iskustva. S obzirom na to da je muzika atmosferična i slikovita, povuklo me je da tako i pišem”, objasnio je pjevač.

Trip hop u trendu, jer je lakše raditi i snimati bez benda

“Zion” pokazuje da je trip hop zvuk u Crnoj Gori u trendu, koji je započet prije manje od dvije godine debi albumom sada već nepostojeće podgoričke grupe Deep Thoughts “Golden Age”, . Nastavila ga je podgorička grupa Beatz & Rhymes koja je prije četiri mjeseca objavila prvijenac “Solid Fare”, a zatim Janjušević.

Svi navedeni izvođači kombinovali su trip hop sa drugim žanrovima – Deep Thoughts sa atmosferičnom i spiritualnom muzikom, Beatz & Rhymes sa dabom i regeom, a kod nikšićkog muzičara je dominantan uticaj grajma, muzike vrlo popularne u Velikoj Britaniji, ali ne baš i na ovim prostorima.

“Interesovanje nije veliko, ali raste. Publika za tu vrstu muzike se polako gradi. Žurke koje pravim toga žanra prolaze vrhunski. Postoje ekipe koje to prate i svaki put je sve bolje i bolje. U tom segmentu osjećam napredak i on me trenutno najviše motiviše da stvaram muziku”, kazao je Janjušević.

Na ovaj trend sigurno utiče i činjenica da je u pitanju elektronska muzika, koju je tehnički i finansijski gledano mnogo lakše napraviti i snimiti. Upravo zbog toga, gotovo svi članovi navedenih grupa bili su u nekom bendu, ali su sa trip hop projektima objavljivali albume prije nego sa bendovima.

vijesti.me