Share
Marin Šulentić Šulc (Mašinko): “U panku se možda čeka da još neki najnoviji bendovi malo jače iskoče”

Marin Šulentić Šulc (Mašinko): “U panku se možda čeka da još neki najnoviji bendovi malo jače iskoče”

Punk-rock bend Mašinko zabavljat će zagrebačku publiku 23.02. u Vintage Industrial Baru, a mi smo za vas pripremili intervju s vokalom benda Marinom Šulentićem Šulcom, kako biste ih bolje upoznali.

Bend je osnovan 2010. godine u Zagrebu te od tada donosi osvježenje na domaćoj alternativnoj sceni. U originalnoj postavi su Marin Šulentić (Šulc), Petar Predrag (Perica), Lovro Koružnjak, Andrija Ražnatović, Srđan Grbić (Srki) i Bojan Horvat (Pitura).

Koja je to muzička priča i ideja Mašinka?

Volimo raditi pjesme, oduvijek je tako bilo. Imali smo puno bendova, a ovaj je nastao krajem 2009., kao razbibriga. Krenuli smo s obradama, ali ispalo je da imamo puno vlastitih ideja na lageru. Prvi album napravljen je i snimjen u hipu. Svaki sljedeći ide sporije i sporije. Što se tiče ideje, ova je kaljuža ideologija i mentaliteta nepresušan izvor inspiracije za sve vrste umjetnosti, ne samo za pank.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja muzikom? To jest, koliko se mijenjao Vaš pristup muzici i na koji način?

Svi mi sviramo po bendovima različitih žanrova od kraja devedesetih. Rekao bih da je glavna razlika u pristupu glazbi što dolazi s godinama ta što je pri stvaranju lakše prepoznati koju ideju za liniju, tekst, pjesmu treba potencirati, a koju treba što prije odbaciti i izbjeći trošenje energije benda na slijepe ulice. Za svaku pjesmu koju izdamo, napisali smo jednu ili dvije koju smo odjebali. Na početku bavljenja glazbom unedogled bi se pokušavalo iz očigledno loše ideje izmusti dobru pjesmu – što je neizmuzivo.

Kako bi opisao današnju alternativnu scenu u Hrvatskoj, a i u regiji uopšte?

Meni se čini da je dobra. Smatram da nekritičko zazivanje starih vremena nema uporište u stvarnosti. Kad smo mi bili klinci, na andergraund gigove je najčešće dolazilo tridesetak istih ljudi. A koncerti nisu bili tako česti. I sad ima super bendova, ali s puno vise gigova i publike. Pogotovo u Zagrebu. U panku se možda čeka da još neki najnoviji bendovi malo jače iskoče. Ali općenito, uvijek ima mini perioda rasta i perioda pada.

Misliš li da internet daje šansu izvođačima koju inače ne bi imali?

Da, svakako. Internet daje šansu da do ciljane publike stigne muzika, poruke, informacije o koncertima i sve ostalo. Zato je česta pojava da bendovi kojih uopće nema po konvencionalnim medijima rasprodaju klubove, a one koji se vrte, njih nitko zapravo ne sluša. Prije to nije bilo moguće. Negativno je to što internet ne filtrira nepotrebne i nekvalitetne materijale, pa je teško naći fokus.

Da li su ti draži festivalski nastupi ili klupski?

Klupski, jer je prijenos energije intenzivniji. I jer svi ciljano dolaze čuti bend koji svira. Iako ima i dobrih festivalskih svirki.

Za pjesmu „Rijetka sprava“ nedavno je objavljen i videospot, ko ga je radio i gdje ste ga snimali? Kako je prošlo na setu?

S obzirom na to da je animiran, na setu je prošlo sjajno. Režiju, animaciju i dizajn videospota radila je Ira Bulić, akademska umjetnica koja radi pod imenom Nisam Tapir. Montažu je radio Valent Balun.

Imate li još neki novi singl ili spot u planu?

Baš izlazi singlica na vinilu s dvije pjesme. Za obje pjesme spotove je napravio naš gitarist Andrija Ražnatović.

I za kraj, šta bi poručio našim čitaocima?

Vidimo se negdje u sitne sate.

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu.

Mašinko je potvrđen kao jedan od prvih izvođača na predstojećem Ferragosto JAM 11 koji se održava  od 2. do 5. kolovoza na Orahovačkom jezeru.

Pripremio: Aljoša Kremenović      Foto: Filip Bušić

 

 

  1. […] (kao pivo), zabavan i zarazan, Mašinko je melodični punk rock bend za najbolje tulume, ujedno i miljenik svih pivara iz Zmajske. S mnogo utakmica u nogama, šarmantna […]

Leave a Comment