Share
Matija Dedić: “Za sada ne spremam ništa novo”

Matija Dedić: “Za sada ne spremam ništa novo”

Intervju sa džez pijanistom Matijom Dedić uoči nastupa u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Odrasli ste u muzičkoj porodici i talenat naslijedili od oba roditelja. Da li su Vas oni usmjeravali da krenete njihovim stopama ili je to bio potpuno Vaš izbor?

Nitko me nije posebno usmjeravao. Bio je to sve skupa očito logičan slijed događaja.  Najbitnije da sam se u glazbu zaljubio i da je to u meni rezultiralo dan današnjim radom na sebi i usavršavanju na dnevnoj bazi.

Možete li da izdvojite najbolji savjet koji ste dobili od roditelja?

Biti pošten i savladati emocije. Stari je uvijek govorio da me jedino rad može spasiti od svih životnih kriza u kojima ću se nalaziti.

Pored muzike, koja čini najveći dio Vašeg života, da li imate neki hobi ili posebno važno interesovanje, koje ispunjava Vaše slobodno vrijeme?

Fanatik sam košarke i bivši amaterski igrač u 3 ligaškom GAK iz Graza. Odlazim na Cibonu i priličan sam navijač tog kluba od svoje 13te godine.

Kako usklađujete privatni život i nastupe?

– S obzirom da je moja Lu trenutno u ludoj fazi:) i ima 15 godina, sve više gledam na to da moja izbivanja iz kuće nebudu prevelika i da što više budem s njom. Na sreću to i uspijevam i ne idem pod svaku cijenu nigdje. Idem tamo gdje mi je bolje isplativije i jednostavnije. Ionako više nisam klinac tako da niti putovanja pa makar ona bila i u velikim metropolama i centrima glazbe ne izazivaju kod mene uzbuđenja od prije 10ak godina. Naravno velika briga uvijek je okrenuta i prema Gabi no na sreću ona nevjerojatno stojički nosi svoje godine i ima veliku snagu nakon svega što je u životu prošla. Supruga Marina puno mi u svemu pomaže te se odrekla i svog posla pravnice kako bi mi bila pri ruci u ovoj fazi. To izuzetno cijenim.

Sarađivali ste sa dosta izvođača i bendova raznih muzičkih žanrova. Možete li neku saradnju da izdvojite kao „naročito upečatljivu“?

Svirao sam i kućni session u New Yorku sa Ornett Colemanom pa i sa Lennijem Whiteom u Lincoln Centru. Imam i album sa Antonio Sanchezom itd.

S kim biste voleli da sarađujete, a dosada niste imali mogućnosti?

Sa Pat Methenijem ili Stingom ili Sade. Ništa od toga neće se nažalost dogoditi 🙂

Amerika je kolijevka džeza, da li ste razmišljali da se s porodicom preselite preko bare s obzirom na to da imate zavidne međunarodne reference u svom području?

Davno sam o tome razmišljao i ponjelo me u jednom trenu. Današnja spoznaja je ta da ovdje živim na takav način o kojem moji puno bolji kolege iz Amerike mogu samo sanjati.

Šta Vas inspiriše? Šta je za Vas džez?

Inspirira me dobar klavir. Jazz je za mene svetinja koju sam pronašao u svojoj 15 godini i koja me drži na životu i u koju dan danas duboko vjerujem. Velika ljubav i sreća.

Kako biste opisali album “Dedicated”?

Dedicated je moj iskorak što se tiče diskografije. Prvi komorniji album za strano tržište i posveta Arsenu. Težnja za novim zvukom i povratak prema autorskom radu i ljubavi prema klasičnoj glazbi.

Šta za Vas lično znači album „Matija svira Arsena“?

– Taj album je moj vrhunac što se tiče moje diskografije na ovim prostorima pa i šire.

Kako biste opisali džez scenu u Hrvatskoj, a i regiji uopšte?

– Scena postoji ali su vremena grozna.

Da li nam nešto novo spremate?

Za sada ne spremam ništa novo s obzirom da sam zatrpan raznim projektima sa ostalim kolegama te se stvorila dobrim dijelom slika apsolutno pretjeranog radoholičarstva kojem sam inače sklon i to nije tajna. Znam da me mnogi osporavaju i kritiziraju zbog toga ali sve je jednostavno odraz nemirnog duha i velike otvorenosti za glazbu opčenito. Sve naravno donosi i poslovni mir te činjenicu da se zbilja nemogu žaliti

Što nas čeka u Banskom dvoru u Banjaluci?

Obožavam Banski Dvor i bio sam tamo dosta puta. Uvijek dobar klavir i dosta posjetitelja. Imam puno prijatelja sa kojima sam studirao.. Sadić,Ševo,Tabaković,Kolarević, inače Banjalučani..

Gdje Vas možemo gledati do kraja godine?

Do kraja godine biti ću dosta sa Zoranom Predinom od Slovenije do Makedonije..  neke nastupe imam i sa novom glazbenom sestrom Merimom Ključo..

Razgovarao: Aljoša Kremenović    Foto: Mare Milin

 

Leave a Comment