Lollapalooza Argentina Day 1 - Metallica

Metallica će primiti glazbenu inačicu Nobela

Polar Music Prize ove godine ide američkoj grupi Metallica. Još od Wagnera i Tchaikovskog, nitko nije radio glazbu koja je toliko fizički nabijena i gnjevna, ali i pristupačna. Metallica je svojim virtuoznim sviranjem i korištenjem ubrzanog tempa odvela rock glazbu na mjesta u kojima nikada nije bila. U svijetu Metallice, soba svakog tinejdžera, kao i svaka koncerta dvorana, pretvaraju se u Valhalu (Ogromna rajska dvorana, dvorac boga Odina u nordijskoj mitologiji, op.a.). Snaga njihova albuma, koje rade bez kompromisa, pomogla je milijunima slušatelja da pretvore osjećaj izoliranosti u svoju super moć, rekli su organizatori Polar Prize nagrade.

Ona će grupi biti dodijeljena na ceremoniji u lipnju u Stockholmu. Grupa je nagrađena s novčanom nagradom od 125 tisuća dolara (oko 753 tisuća kuna).

Metallica je prva metal skupina koja će primiti Polar Prize nagradu, koja je ranijih godina pripala glazbenicima poput Jonija Mitchella, Chucka Berryja, Paula McCartneya i BB Kinga.

– Našli smo se u jako probranom društvu. To nam je veliko priznanje za sve što smo napravili posljednjih 35 godina. Istovremeno, smatramo da smo u najboljim godinama i da je još puno toga pred nama – komentirao je za BBC bubnjar Metallice, Lars Ulrich (54).

Kalifornijski metalci prodali su 125 milijuna primjeraka albuma posljednja tri desetljeća. Njihova prva četiri albuma, Kill ‘Em All, Ride the Lightning, Master of Puppets i Justice for all mnogi smatraju klasicima. No ‘Black Album’ im je donio svjetsku slavu.

Tijekom karijere, Metallica se suočila s mnogim poteškoćama. Najtragičnija je bila smrt basista Cliffa Burtona 1986., koji je poginuo u prometnoj nesreći za vrijeme njihove ‘Damage, Inc. Tour’.

Grupa je 2004. snimila dokumentarac ‘Some Kind of Monster’ u kojem je otkrivena netrpeljivost između bubnjara Ulricha i pjevača Jamesa Hetfielda (54). U komunikaciji im je pomogao stručnjak za izvedbu, uz pomoć kojeg su izgladili probleme.

24sata.hr       Foto: Santiago Bluguermann/LatinContent/Getty Images

Total
0
Shares
Previous Article

Ellie Goulding predstavila obradu klasika „Vincent“ Dona McLeana

Next Article

Zemlja gruva predstavila novi singl „Plodni dani“