Share
Mile Kekin: Nema zarade od prodaje albuma

Mile Kekin: Nema zarade od prodaje albuma

Na svakom albumu pokušavamo da prikažemo sav dijapazon ljudskih osećanja i zato se ne može bez besa, agresije, nežnosti, ljubavi, kaže Mile Kekin iz „Hladnog piva”.

Novo izdanje objavili su za sopstvenu kuću „Gajba rekords”: „Hladno pivo”

„Hladno pivo”, jedan od najpopularnijih sastava na prostoru bivše Jugoslavije, nedavno je objavio novi, deveti studijski album – „Dani zatvorenih vrata”. Članovi hrvatskog benda družili su se protekle sedmice sa obožavaocima u Beogradu, održali klupsku svirku u Pančevu, a za jesen vođa sastava Mile Kekin najavljuje povratak u srpsku prestonicu i novo koncertno druženje sa ovdašnjim fanovima.

Zašto su vrata „Hladnog piva” na novom albumu zatvorena, Kekin objašnjava u razgovoru za „Politiku”:

– Naslov je kao krov svim našim pesmama, koje se bave međuljudskim odnosima… Čovek je danas prinuđen da živi u istoj stambenoj zgradi sa ljudima sa kojima ne deli mišljenje. Ljudi se danas malo druže i zato su zatvorena vrata idealan opis.

Kekin album opisuje sa tri reči: besan, žestok i nežan. Otuda i pitanje na koga su besni, a prema kome nežni:

– Album ima svog glavnog junaka, koji je u svojim četrdesetim godinama. Ostao je bez posla, ima malih trzavica u svojoj ljubavnoj vezi… Nežan je prema svojoj ženi, izvinjava joj se što je grešio, a besan je prema svim onim strukturama zbog kojih je izgubio posao, pa ostao u nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Na svakom albumu pokušavamo da prikažemo sav dijapazon ljudskih osećanja i zato se ne može bez besa, agresije, nežnosti, ljubavi… Sada, doduše, ima mnogo frustracija. Evo, ja sam frustriran svojim životom, visinom, time što nisam najbolji plesač (smeh)…

Novo izdanje objavili su za sopstvenu kuću „Gajba rekords” (za Srbiju je izdavač „Lempšejd medija”). Smatrali su da je ovaj album isuviše dobar da bi ga objavili za neku diskografsku kuću i zato su se otisnuli u pravu avanturu:

– Želeli smo da posle 27 godina sami prođemo kroz čitav proces snimanja, objavljivanja albuma i distribucije. Napravili smo i veb-prodavnicu, tako da direktno obožavaocima šaljemo diskove po nižoj ceni. Naravno, u čitavu priču nismo krenuli zbog zarade, jer je danas od prodaje albuma nema. Tiraži su vrlo mali, mnogi više i nemaju ce-de plejere, svi strimuju muziku, i nije to samo problem nemaštine. Danas je ce-de postao isključivo proizvod namenjen najvećim fanovima. Ko zna, možda nam je ovo poslednji ce-de u fizičkom izdanju – kaže Mile Kekin i dodaje da će album promovisati tokom leta, na festivalima, a od jeseni ih očekuje i regionalna turneja, u okviru koje planiraju i nastup u Beogradu.

Opsednutost uspehom

Kada su osnivali bend 1988. nije ih zanimala budućnost niti velika muzička karijera:

– Prednost mladosti je što ne razmišljaš ni o čemu, pa automatski nisi opterećen. Nekako se stvari same odvijaju. Postoji danas ta neka opsednutost naglim uspehom, koje forsiraju ti užasni rijaliti šou programi, gde te juče niko nije znao, a danas te znaju svi. Mi, srećom, nismo išli tim putem, već stepenicu po stepenicu i zato smo u poziciji da možemo i u Beogradu da napravimo lepu promociju novog albuma, na koju je došlo mnogo obožavalaca.