mingus big band

Mingus Big Band u utorak u INK Pula

Prvorazredna atrakcija, Grammyjem nagrađeni i već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, Mingus Big Band, 29. 10., u 20 sati nastupa u Istarskom narodnom kazalištu Pula!

Koncerti ovog  jedinstvenog orkestra su uzbudljive izvedbe koje pokreću, oslobađaju i bude emocije. Nastao je nakon smrti velikog jazz kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. – 1979.),  kada je njegova udovica Sue Mingus pokrenula niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine. Utemeljila je nekoliko skupina među kojima Mingus Big Band. Zbog glazbenog genija Charlesa Mingusa koji je bio ispred svog vremena, zbog njegove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, taj je Big Band već godinama  jedan od najkreativnijih jazz orkestara današnjeg jazza, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.

U Mingus Big Bandu sviraju samo najbolji i ulazak u orkestar je čast i privilegija, ali i velika odgovornost.

Na koncertu vas očekuju klasici velikog Charlesa Mingusa, energija, poštovanje, jazz povijest, visoka razina sviranja i zabave. Poručuje to Boris Kozlov, basist i vođa banda i otkriva razlog zašto je Mingus Big Band toliko uzbudljiv: “Volimo ovu glazbu, njegujemo iskustvo zajedničkog sviranja. Također mislimo da je ovaj band onakav kakav je Mingus želio, ali nije imao tijekom svohg života.”

Band čine glazbenici koji su surađivali s Charlesom Mingusom, ali i oni koji su spremni na čarobnu pustolovinu i širiti Mingusovo nasljeđe.  Naime, Mingusova je glazba iznimno složena, ali onima koji uspiju proniknuti u njezinu dubinu i uz to imaju vještinu koja im omogućuju da ju izvode, pruža nemjerljiv glazbeni užitak. Glazbenici prema prema glazbi, baš kao i prema Charlesu Mingusu  osjećaju strahopoštovanje, ali i istinski uživaju u sviranju. Onaj tko želi svirati, nema nimalo lak zadatak – mora znati čitati note kao klasičar, improvizirati kao jazzist, imati osobnost, sposobnost sviranja u okruženju ansambla i donošenja trenutačnih odluka usred izvedbi tih složenih skladbi.  Mingus je ostavio ogromno naslijeđe američkih skladbi, najveće nakon Dukea Ellingtona. Napisao je više od tristo djela. Te skladbe nadahnjuju glazbenike na nevjerojatne izvedbe u kojima su zastupljeni svi elemeti koji njegovu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.

Budući da u Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, a neki od njih djeluju i kao vođe sastava, tijekom godina bilo je puno promjena u sastavu, pa čak i na poziciji umjetničkog voditelja. Uz to, za svaku poziciju u Mingus Big Bandu je barem desetak glazbenika u pričuvi, koji mogu uskočiti u slučaju potrebe i odsvirati ovaj zahtjevan program.

Koncert  Mingus Big Banda je treći koncert u sklopu 2. Backstage Live Pula 2019. Ovogodišnji festival zatvara koncert  Jasona Morana & The Bandwagon, 12. 11. u Istarskom narodnom kazalištu.

  1. 10. u Puli vas očekuje 14 vrhunskih glazbenika u Mingus Big Bandu!

Klavir: David Kikoski
Bass: Boris Kozlov
Bubnjevi: Donald Edwards
Trube: Walter White, Alex Sipiagin, Philip Harper
Tromboni: Robin Eubanks, Conrad Herwig, Earl McIntyre bass trombon i tuba
Barriton sax: Jasson Marshall
Tenor saksofoni: Wayne Escoffery, Abraham Burton
Alt saxofoni: Alex Terrier, Steve Slagale

Ulaznice su u prodaji na blagajni INK, prodajnim mjestima Eventima ili online: www.eventim.hr ili www.mojekarte.hr

Nakon koncerta je organiziran i after party, od 22 sata u Caffe baru Circolo.

Više o 2. Backstage Live Pula i 11. Zagreb Jazz Festivalu provjerite na:

 

Total
5
Shares
Previous Article
Mixed up Mary - Moja Bedra Te Pamte

Mixed Up Mary predstavili video singl „Moja bedra te pamte“

Next Article
Amira-Medunjanin

Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru