Share
Mlada umetnica Hristina predstavila novi singl „Kazaljke“

Mlada umetnica Hristina predstavila novi singl „Kazaljke“

Mlada umetnica Hristina objavila je spot za “Kazaljke”, pesmu koja bi se mogla nazvati prvim avant-pop ostvarenjem na prostorima bivše Jugoslavije.

– “Kazaljke” su posledica odluke da se okrenem pisanju na maternjem jeziku, kao i potrebe da krenem ozbiljnije da gradim svoj muzički, lirički, stilski jezik i verujem da su rezultat početka mog autorskog sazrevanja. Ishod je i meni bio neočekivan – naime, ova pesma je eklektična fuzija elektra, roka i savremene klasične muzike, te mi je veoma teško da je žanrovski odredim.  Avant pop bi, verovatno, bio najpribližnija kategorija, budući da označava struje eksperimentalno-umetnički nastrojenog popa, mada meni lično nije od velike važnosti ta vrsta oznake. Kada pravim muziku, pravim je u skladu sa sobom i stanjem koje me je inspirisalo – rekla je Hristina za Treći Svijet.

– “Kazaljke” su priča o praznini u kojoj je nečije odsustvo gotovo opipljivo. U njoj koegzistiraju očaj i prihvatanje, realnost i san, svest i iluzija. Ona je monotona, napeta i pomalo zastrašujuća, baš kao i obuzimajuće osećanje koje portretiše. Dualnost ovog stanja je vizuelno podebljana mojim dvema ulogama u spotu, sugerišući da se krug prekida jedino suočavanjem sa samim sobom – dodala je Hristina.

Pesmom “Sunflowers” Hristina je 2018. godine pobedila na regionalnom kantautorskom takmičenju festivala “Poezika” zahvaljujući glasovima publike.

Muzika i tekst: Hristina, aranžman: Vuk Parđovski, bubanj: Milan Jejina. Rhodes, Hammond, sintisajzeri, bas gitara, gitara i programiranje: Vuk Parđovski, prateći vokali: Aleksandra Radosavljević, kazaljke: Milan SevdahBaby Stanković, triangl: Bojan Stevanović. Violine: Tijana Milošević, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, viole: Boris Brezovac i Tamara Marinković, violončela: Dejan Timotijević i Julijana Marković, kontrabas: Boban Stošić. Producent: Vuk Parđovski, miks: Vuk Parđovski @ Atelje La Gajba i mastering: Marijo Pajić @ Studio Coda.

Scenario i režija: Neda Gojković, kamera i montaža: Kan i Lingus, kostim: Olivera Ćaćić, šminka: Nina Biberčić i grafika: Ana Novaković/Mossom Design. Snimatelj: Predrag Milanović, snimano u studiju Mediterrania.

Ovom pesmom Hristina najavljuje niz singlova koji su planirani za 2019. godinu.