Share
Mladen Matičević: Vlada Divljan je istorijska ličnost

Mladen Matičević: Vlada Divljan je istorijska ličnost

VladaD

Muzika novog talasa je uticala na formiranje načina mišljenja moje generacije, rekao je Mladen Matičević, autor filma o čuvenom muzičaru Vladi Divljanu.

Juče u Jugoslovenskoj kinoteci, na konferenciji za medije, najavljen je početak rada na filmu o muzičkoj legendi Vladi Divljanu (1958-2015, frontmenu i spiritus movensu „Idola”) autora Mladena Matičevića.

– Puno je razloga za ovaj film, a navešću dva – rekao je Matičević, i dodao:

– Vlada Divljan je jedan od najvećih kantautora ne samo u Srbiji nego na prostoru bivše Jugoslavije. Predstavlja jednu od najvećih vrednosti pop kulture. Istorijska ličnost. Drugi razlog je lične prirode, pripadam generaciji koja je odrastala uz muziku Vlade Divljana i novog talasa. Oni su presudno uticali na formiranje načina na koji mi doživljavamo svet.

Po njegovim rečima, „Nebeska tema” će biti rađena u „hibridnoj formi koja spaja igrani i dokumentarni film” i sadržaće ono što je Divljan radio, kao i veliki broj iskaza značajnih autora o njemu.

Narator u filmu biće Svetozar Cvetković, koji je Divljana, kako je rekao, poznavao od detinjstva.

– Čudno mi je zvučalo kada je Mladen rekao da se radi o istorijskoj ličnosti. Prvi put da se neka ličnost iz rokenrola našla na tom mestu, ali Divljan to mesto zaslužuje – kazao je Cvetković.

Reditelj Matičević je naglasio da u prilog veličini Vlade Divljana govori i spisak ljudi koji će učestvovati u filmu, a koji još nije konačan. Tako će o Divljanu govoriti Darko Rundek, Petar Peca Popović, članovi grupe „Ljetno kino” (gde je dobar deo stare postave grupe „Film”), zatim benda „Darkwood Dub”, Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Strajnić, Srđan Šaper, Dušan Kojić Koja i drugi.

Reditelj Matičević je rekao i da pretprodukcija „Nebeske teme” počinje zahvaljujući novcu koji su dali Divljanovi prijatelji, da će konkurisati za sredstva kod Filmskog centra Srbije i tražiti podršku Grada Beograda budući da je Divljan bio jedan od simbola naše prestonice.

Muzičar Srđan Gojković Gile ističe da je po njegovom sudu Vlada Divljan bio najtalentovaniji predstavnik novog talasa cele Jugoslavije.

– Mislim da je najbolji od nas otišao i ovaj film će biti bitan za budućnost, jer će ostati kao jedna vrsta spomenika liku i delu čoveka mnogobrojnih talenata.

Po rečima novinara Momčila Mome Rajina, koji je krajem sedamdesetih bio urednik u SKC-u, svaka Divljanova pesma ima neki svoj razlog.

– Divljan je ljubomorno čuvao svoju privatnost od javnosti. Film Mladena Matičevića će biti deo slagalice koja će pomoći da svi bolje shvatimo Divljana -zaključuje Rajin.

Snimanje počinje 15 aprila, a po sadašnjem planu, odnosno ako se finansijska konstrukcija sklopi, premijera se može očekivati na jesen.

blic.rs