Share
Muzički dokumentarac “Kontakt” od danas dostupan online

Muzički dokumentarac “Kontakt” od danas dostupan online

Od danas na Youtube kanalu ExYuDarkScene možete slobodno pogledati muzički dokumentarac “Kontakt” reditelja Mihajla Obrenova, koji govori o alternativnoj i andergraund sceni grada Novog Sada od 1989. do 2017.

“Dugometražni dokumentarni film Mihajla Obrenova ‘Kontakt’, koji kroz priču o andergraund rok sceni Novog Sada govori o sudbini rokenrola u Srbiji,. U svom vremeplovu, Obrenov prolazi kroz razne faze postojanja ove živopisne i vrlo snažne scene, od 1989. godine do danas. Uz pomoć više od 140 sagovornika, gledalac će se na duhovit i dinamičan način upoznati sa istorijom i geografijom alternativnog muzičkog Novog Sada – njegovim ključnim ličnostima, bendovima, supkulturnim grupama, bivšim i sadašnjim klubovima, radio i TV emisijama, bitnim koncertima, festivalima, fanzinima, ekscesima i maštovitim uradi-sam tehnikama za pravljenje instrumenata koje su primenjivali pankeri usled materijalne oskudice. U pozadini se provlače motivi iz političke, ekonomske i kulturne istorije Srbije s kraja XX i početka XXI veka koji su se neminovno odrazili na rok scenu Novog Sada: krvavi raspad Jugoslavije, sankcije i nestašice, emigriranje rokenrol publike, promena kulturnog identiteta gradova, socijalno raslojavanje, pojava droge na ulicama, bombardovanje, gašenje rokenrolu naklonjenih medija, emisija i klubova, atomizacija i pasivizacija javne sfere, selidba socijalne interakcije na internet, zamiranje uticaja rokenrola.” – Jovan Ristić

Rad na ovom projektu trajao je pune 3 godine, a posle godinu dana od premijere filma i njegovog festivalskog života, autor ga je okačio na YouTube da ga svi zainteresovani za tematiku mogu pogledati.

Film se može pogledati na ovom linku:

Leave a Comment