Share
Na današnji dan: Ekatarina Velika – S’ vetrom uz lice (1986.)

Na današnji dan: Ekatarina Velika – S’ vetrom uz lice (1986.)

Prvi komercijalni projekat kultnog beogradskog banda Ekatarina Velika, treći je album nazvan ‘S’ vetrom uz lice’, originalno objavljen 1986. godine. Klasik koji će biti zapamćen po nizu pjesmaa između kojih valja izdvojiti ‘Budi sam na ulici’, ‘Novac u rukama’, ‘Ti si sav moj bol’ i ‘Stvaran svet’.

S tim albumom Ekatarina Velika dosegla je širu publiku i smatra se komercijalnim otkrićem za bend. Novi bubnjar, zamjenjujući Ivan “Firchie” Fece , bio je Ivan “Raka” Ranković (primjerice Tvrdo srce i velike uši ). 

‘S’ vetrom uz lice’ je snimljen i miksan u zagrebačkom studiju SIM za što je zaslužan Dragan Čačinović koji potpisuje i produkciju, dok su se koprodukcijom pozabavili Milan i Margita.

Sve tekstove pjesama napisao je Milan Mladenović osim pjesme ‘Grad’ koju su napisali Milan Mladenović , Margita Stefanović i Bojan Pečar . Svu muziku i aranžman potpisuje Ekatarina velika. Za omot albuma zaslužna je Margita.

Album je snimljen u slijedećoj postavi: Milan Mladenović (gitare, vokal), Margita Stefanović (klavir, klavijature), Bojan Pečar (bas), novi čaln Ivan Ranković – Raka (bubnjevi) a kao gosti su se pojavili Stanko Jazbušić (emulator II), Rista, Alceo, Cober i Mirage – Senad.

“Ti si sav moj bol” rangiran je na # 3 na popisu B92 Top 100 domaćih pjesama .

1. “Budi sam na ulici” (Milan Mladenović) 05:10
2. “Ti si sav moj bol” (Milan Mladenović) 03:54
3. “Kao da je bilo nekad”(Milan Mladenović) 04:28
4. “Umorna pesma “(Milan Mladenović) 04:38
5. “Novac u rukama” (Milan Mladenović) 03:43
6. “Sarajevo” (Milan Mladenović) 02:52
7. “Stvaran svet oko mene” (Milan Mladenović) 02:46
8. “Soba” (Milan Mladenović) 04:27
9. “Grad ” (Milan Mladenović, Margita Stefanović, Bojan Pečar) 04:09

Izdavač: ZKP RTV, Ljubljana, 1986.