Share
Na današnji dan: Led Zeppelin – ‘Celebration Day’

Na današnji dan: Led Zeppelin – ‘Celebration Day’

Jedan od najvećih rok bendova u istoriji – Led Zeppelin, 10. decembra 2007. godine održao je koncert u londonskoj O2 Areni, posvećen njihovom dragom prijatelju i osnivaču kuće Atlantic Records Ahmetu Ertegunu.

Ono što ga je obeležilo, jeste više od dva sata energičnog bluz roka, koji je odmah potom postao deo legende o Led  Zeppelinu.

Osnivačima benda, Džon Polu Džounsu, Džimiju Pejdžu i Robertu Plantu pridružio se Džejson Bonam, sin njihovog bubnjara Džona Bonama, da bi izveli 16 pesama sa proslavljenih albuma, uključujući hitove: „Whole Lotta Love“, „Rock And Roll“, „Kashmir“ i „Stairway To Heaven“.

Koncertu je uspelo da prisustvuje svega 18.000 fanova, dok se za karte na globalnoj lutriji registrovalo 20 miliona ljudi. Trka za kartama je postala jedna od najskupljih akcija na tržištu, jer se cena jedne ulaznice kod preprodavaca kretala i do dve hiljade dolara.

Bend Led Zeppelin je inovativnim pristupom rok muzici stekao mnogobrojne poklonike i ostavio pečat u istoriji roka. Nakon smrti bubnjara Džona Bonama 1980. godine, bend se rasformirao. Do danas je prodato preko 300 miliona njihovih albuma.

Koncert je snimljen i izdat 2012. godine kao koncertni film “Led Zeppelin: Celebration Day”.

LED ZEPPELIN: Celebration Day popis pjesama:

1. Good Times Bad Times
2. Ramble On
3. Black Dog
4. In My Time Of Dying
5. For Your Life
6. Trampled Under Foot
7. Nobody's Fault But Mine
8. No Quarter
9. Since I've Been Loving You
10. Dazed And Confused
11. Stairway To Heaven
12. The Song Remains The Same
13. Misty Mountain Hop
14. Kashmir
15. Whole Lotta Love
16. Rock And Roll