Share
Na današnji dan: Led Zeppelin – “Houses of the Holy” (1973.)

Na današnji dan: Led Zeppelin – “Houses of the Holy” (1973.)

Houses of the Holy” – peti studijski album britanske rock grupe Led Zeppelin objavljen je na današnji dan 1973. godine

Studijski album, Houses of the Holy, iz 1973, je sadržao dalje eksperimente, sa moćnim melodijama, dužim pjesmama i proširenom upotrebom sintisajzera i melotronske orkestracije. Album pokazuje manje uticaja bluza od bilo kog drugog albuma Led Zeppelin-a, okrećući se umjesto toga rifovima inspirisani džezom i klasikom.

Posebno, višeslojna gitarska simfonija pesme The Song Remains the Same, atmosferične klavijature pjesmeNo Quarter i sumorna balada o paganskom ritualu, The Rain Song, su pokazale veću spremnost grupe da istražuje nove teritorije zvuka. Album je takođe uključivao eksplozivnu baladu Over the Hills and Far Away i pjesmu The Ocean, koju je napisao John Bonham. Pesma Houses of the Holy se nije pojavila na istoimenom albumu, iako je snimljena u isto vrijeme kao i ostale pjesme sa albuma. Ona se na kraju ipak pojavila na albumu iz 1975. Physical Graffiti“.

Upadljivi narandžasti omot albuma “Houses of the Holy” je na sebi imao sliku golih djevojčica dok se penju uz Put džinova (u okrugu Antrim, Sjeverna Irska) do nevidljivog idola. Iako djeca nisu prikazana sprijeda, ovo je bila velika kontroverza u vrijeme objavljivanja albuma i on je bio zabranjen u nekim područjima.

Turneja Led Zeppelin-a “Houses of the Holy” u Sjedinjenim Državama 1973. je srušila rekorde po posjećenosti, pošto su stalno punili velike dvorane i stadione. Na Tampa stadionu, Florida, su svirali pred 56.800 obožavalaca (srušivši rekord koji su postavili The Beatles na Šia stadionu 1965) i zaradili 309.000 dolara. Tri rasprodata koncerta u Madison Square Garden u Njujorku su snimljena za dokumentarni film, ali će njegovo prikazivanje biti odloženo do 1976.

Led Zeppelin je 1974. lansirao svoju izdavačku kuću Swan Song, nazvanu po jednoj od pet pjesama Led Zeppelin-a koju grupa nikada nije komercijalno izdala (Jimmy Page je kasnije obradio pjesmu sa svojom grupom The Firm i pojavila se kao Midnight Moonlight na njihovom prvom albumu). Logo izdavačke kuće, zasnovan na slici Vilijama Rimera Veče: Pad dana (1869), sadrži sliku Apolona (iako je često pogrešno shvatana kao slika Ikara, Lucifera, Satane ili Dedala).

Ovaj logo se može pronaći na mnogim proizvodima sa oznakama Led Zeppelin-a  a posebno na majicama. Uz korišćenje Swan Songa za promovisanje svojih albuma, grupa je proširila spisak onih koji su potpisali za ovu izdavačku kuću sa izvođačima poput Bad Company-a, Pretty Things-a, Maggie Bell i Dave Edmunds-a. Izdavačka kuća je bila uspješna dok postojao Led Zeppelin, ali se ugasila tri godine nakon što su se raspali.