Share
Na današnji dan: Led Zeppelin – ‘Led Zeppelin IV’ (1971.)

Na današnji dan: Led Zeppelin – ‘Led Zeppelin IV’ (1971.)

Led Zeppelin IV, zvanično bez imena, ali poznat i kao Četiri simbola (retko: Zoso) je četvrti studijski album britanske hard rok grupe Led zepelin iz 1971. godine. Ovaj album se smatra najboljim ostvarenjem grupe, između ostalog, zbog toga što se na njemu obrela jedna od najboljih rok pesama ikad snimljenih, Stairway to Heaven.

Album je uvršten u 500 najboljih albuma svih vremena, magazina Roling Stoun (2012).

U svetu se nalazi na 10. poziciji najprodavanijih albuma svih vremena (37 miliona prodatih kopija), dok je u SAD u top 4 (23 miliona kopija).

Glavni deo materijala za ovaj album je snimljen u periodu od decembra 1970. do januara 1971. godine. Na njemu se našla i jedna folk-orijentisana, akustična pesma koja nije uvrštena na njihov treći album, Going to California, što je ponovo dalo do znanja publici da Led zepelin nije samo puka hard rok ili hevi metal grupa, kakvu reputaciju su im donela prva dva albuma iz 1969. godine.

Bubnjarska umeća Džona Bonama se oslikavaju u energičnoj Four Sticks, ali i u uvertiri pesme When the Levee Breaks, te trijumfalnom završetku pesme Rock and Roll, koju su posvetili žanru koji ih je stvorio.

Svoju opsesiju Tolkinom, Robert Plant iskazuje u pesmama Misty Mountain Hop i The Battle of Evermore, koju je otpevao u duetu sa Sendi Deni.

Džon Pol Džouns je pažljivo ispratio svaku notu svirajući na nekoliko instrumenata. Ipak, njegov najveći doprinos ovom albumu je svakako prepoznatljivi “obrnuti rif” smišljen za pesmu Black Dog, koji je Pejdž maestralno odsvirao, a Plant upotpunio atmosferu svojim tekstom koji aludira na seks i drogu.

Džimi Pejdž i Robert Plant su se svakako upisali u istoriju roka potpisavši osmominutno remek-delo Stairway to Heaven. To je rok balada stepenaste melodije, koja počinje sa akustičnim gitarskim uvodom, a nastavlja se blagim ubrzavanjem sa uvođenjem Bonamovih bubnjeva (sve to prati Plantov tihi glas i vanvremenski stihovi), i na kraju eksplodira u najbolji gitarski solo svih vremena i žestok vrisak Plantovog glasa u refrenu. Pesma je daleko prevazišla album i postala najslušanija stvar na radio-stanicama u SAD, iako nikad nije izdata kao singl. Četrdeset i pet godina nakon objavljivanja, 2016. godine, Plant i Pejdž su se suočili sa suđenjem u Los Anđelesu, na kom je razmatrano da li je Stairway plagijat ili ne, a po tužbi advokata pokojnog gitariste grupe Spirit, Rendija Kalifornije. Ipak, sud je odbacio optužbe, te je pesma ostala i dalje isključivo nasleđe Led zepelina.