metallica-master-of-puppets-1986

Na današnji dan: Metallica – “Master of Puppets” (1986.)

“Master of Puppets” je treći studijski album američke heavy metal grupe Metallica, objavljen 3. marta 1986. godine od strane izdavačke kuće Elektra Records. Snimljen je u Sweet Silence Studios sa producentom Flemming Rasmussen-om i bio je bio prvi album ove grupe objavljen putem jedne poznate diskografske kuće. Master of Puppets je posljednji album na kojem je svirao basista Cliff Burton, a koji je kasnije poginuo u saobraćajnoj nezgodi u Švedskoj tokom promotivne turneje ovog albuma. Album Master of Puppets je dostigao broj 29 na Billboard 200 i postao prvi thrash metal album u SAD-a koji će dobiti platinasti status. Taj album je ostvario šestostruki platinasti tiraž, a koji je potvrđen od strane Američke muzičke izdavačke industrije Recording Industry Association of America (RIAA) u 2003. godini, nakon prodaje šest miliona primjeraka u Sjedinjenim Državama.

Master of Puppets album grupe Metallica je dobio izvrsne ocjene muzičkih kritičara i uvršten je među najbolje muzičke albume na listama nekoliko muzičkih časopisa. Dinamična i virtuozna muzika i angažovani politički tekstovi u pjesmama, dobili su pohvale čak i od muzičkih kritičara izvan heavy metal zajednice. Ovaj album se smatra vrhuncem karijere grupe Metallica i jedan je od najutjecajnijih heavy metal albuma. Mnoge muzičke grupe iz svih žanrova heavy metal muzike su uradili obrade nekih pjesama sa ovog albuma, uključujući i muzičke albume koje su te grupe snimile u znak poštovanja prema muzici grupe Metallica i samom albumu Master of Puppets. Ovaj album se smatrao “kulturno, historijiski ili estetski veoma značajnim”, što je bilo razlog da se čuva u Nacionalnom centru za registar Kongresne biblioteke Sjedinjenih Američkih Država za 2016. godinu. Samo 450 snimaka drugih muzičara su postigli ovakav uspjeh, a Master of Puppets je bio prvi heavy metal album koji je uvršten u muzičku zbirku nacionalne biblioteke.

Naslovna strana albuma je dizajnirana od strane članova grupe Metallica i Peter Mensch-a, a naslikao ga je Don Brautigam. Metallica je nakon izdavanja albuma krenula na petomjesečnu američku turneju u znak podrške Ozzy Osbourne-u. Evropska turneja je otkazana nakon što je bassista Cliff Burton smrtno stradao u Junu 1986. godine, u saobraćajnoj nesreći. Nakon par mjeseci grupa Metallica je pokrenula audiciju za novog basistu, na kojoj će kao novi član grupe biti primljen Jason Newsted. Ova muzička grupa će u čast 20. godišnjice snimanja albuma Master of Puppets krenuti na turneju pod nazivom “Escape from the Studio ’06” na kojoj su odsvirali album u cjelosti.

 

Total
0
Shares
Previous Article
larska-cant-steal-it-kragujevac

Recenzija albuma | Larska „Can't Steal It“ – Od Seattlea do Kragujevca!

Next Article
Vlada-Divljan-pet-godina

Pet godina od odlaska Vlade Divljana