Share
Na današnji dan: Pankrti – “Dolgcajt” (1980.)

Na današnji dan: Pankrti – “Dolgcajt” (1980.)

‘Dolgcajt’ debitantski je album ljubljanskog punk rock sastava Pankrti. Objavljen je 1980. u izdanju diskografske kuće RTV Ljubljana.

Prvi singl s pjesmama “Lepi in prazni” i “Lublana je bulana” objavili su 1978. godine, dok su pjesme “Anarhist”, “Tovar’ši jest vam ne verjamem” i “Lublana je bulana” uvrštene na kompilaciju “Novi punk val 78-80”. Debi album Dolgcajt (slovenski Dosada) snimaju 1980. godine u Ljubljani.

U dokumentarnom filmu “LP film Pankrti – Dolgcajt” snimljenom 2006. godine jedan od sudionika kaže: Krajem ’70-ih Ljubljana je bila ekstremno mrtav grad, prazna i siva, a vikendi su bili najgori. “Dolgcajt” je bio prikaz tinejdžerskog odrastanja koje je bilo dosadno.

Pankrti su djelovali kao okidač za mnoge događaje na lokalnoj glazbenoj sceni, sinkronizirajući pop kulturu u socijalističkoj državi s pokretima na Zapadu, izlazeći iz zatvorenog društva, a naposljetku i mijenjajući povijest. ‘Bez punka i Dolgcajta Berlinski zid pao bi kasnije’, tvrdi glavni lik u filmu u kojem se pojavljuje mnogo glazbenika, novinara, glazbenih kritičara i ostalih ljudi s tamošnje scene.

Pjesma “Lublana je bulana” i parodija na socijalistički život “Lepi in prazni” spadaju među najveće slovenske punk hitove. Osjeća se upliv Sex Pistolsa i Clasha te nešto malo i Rolling Stonesa.

Objavljen 8. veljače 1980. Dolgcajt je jedan od najznačajnijih albuma u povijesti slovenskog rocka i u ondašnjoj Jugoslaviji. Energična punk svirka i angažirani tekstovi kakve publika dotada nije imala prilike čuti, donijeli su “Pankrtima” prestižnu nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a”, koju je dodjeljivao Savez socijalističke omladine Hrvatske. U Velikoj Britaniji povoljne recenzije objavljuju vodeći glazbeni magazini New Musical Express i Melody Maker. Kritizirao ih je Dimitrij Rupel napisavši da njihovi nastupi vrijeđaju građansku uljuđenost i pozvao na “ignoriranje” punk glazbe.