nirvana in utero

Na današnji dan: Pre 25 godina Nirvana izdala poslednji album – “In Utero”

Nirvanin album “In Utero” je službeno objavljen 13. septembra 1993. godine, a debitovao je na prvom mestu Bilboardove top liste. Tokom prve nedelje je prodato čak 180.000 kopija.

Nirvana je postala svetski fenomen nakon što je objavljen album “Nevermind” 1991. godine. Iako je njihova diskografska kuća “DGC Records” očekivala prodaju od 50.000 kopija albuma, on se rasprodao u milionima primeraka širom sveta, a Kurt Kobejn je sa Krisom Novoselicem i Dejv Grolom bio zaslužan za promovisanje grandž pokreta Sijetla i alternativnog roka uopšte.

Članovi benda nisu bili zadovoljni produkcijom na prvom studijskom albumu, a oduvek im je želja bila da sarađuju sa producentom Stivom Albinijem, koji je na kraju i bio zadužen za zvuk na trećem albumu “In Utero”.

Nirvana je počela sa snimanjem u studiju u Minesoti u kome su ukupno proveli dve nedelje. Kobejn je vokale za sve pesme snimio za samo šest sati.

I bend i kritičari su se složili da je “In Utero” dosta siroviji od prethodnih, pa je i produkcija otišla u tom smeru. Sve pesme je napisao Kurt Kobejn, a i njegovu ideju za omot je u delo sproveo Robert Fišer.

U septembru je bend krenuo na promotivnu turneju, koja je ujedno bila i njihova poslednja pred Kobejnovu smrt.

“In Utero” je uvršten među najbolje rok albume svih vremena, a samo u SAD-u je prodat u 3,5 miliona kopija. Kako bi proslavili 20. godišnjicu od izlaska albuma, “DGC Records” je objavila reizdanje albuma 24. septembra 2013. Na njemu su se našli remiksi i dorade pesama sa albuma, kao i DVD sa koncerta iz 1993. godine.

 

 

Total
0
Shares
Previous Article
Byzantine

Byzantine launches new video for "The Cicada Tree"

Next Article
DESERTFEST BERLIN 2019

Desertfest Berlin 2019 - First bands: Witch, All Them Witches, Earthless, Colour Haze & more