Share
Na današnji dan preminuo je Jim Morrison

Na današnji dan preminuo je Jim Morrison

Sebe smatram inteligentnim, osjećajnim čovjekom s dušom klovna koja sve pokvari u ključnim momentima. (Jim Morrison)

Na današnji dan, 3. jula 1971. u 27. godini života preminuo je Jim Morrison, frontmen poznatog benda The Doors. Osim Jima Morrisona, u bendu su bili još John Densmore (bubnjevi), Robby Krieger (gitara) i Ray Manzarek (orgulje, bas gitara, pianino, klavijature).

James Douglas Morrison je rođen u Melbourneu, na Floridi, 8. decembra 1943. godine kao sin admirala američke ratne mornarice Georgea Stephena Morrisona i Clare Clark Morrison. Kao dijete, 1947. svjedoči saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku, gdje je, navodno, vidio kako duša mrtvog indijanca ulazi u njega, te ga vodi kroz život. Ovo iskustvo će nositi sa sobom čitav život, što će biti inspiracija njegovih brojnih pjesama.

Studira kinematografiju na UCLA-u i tamo upoznaje klavijaturistu Raya Manzareka. Manzarek je tada svirao u blues grupi Rick and the Ravens. Morrison nije znao svirati nijedan instrument, ali je pisao sve tekstove, te pridonosio komponiranju tako što bi već u ”glavi” imao melodiju za svoj tekst.

”Klub 27”

Smrt Jima Morrisona, 3. jula 1971. godine u Parizu i danas je ”misterija”. Govorilo se o srčanom udaru uzrokovanim prekomjernim korištenjem droga, a mrtvog ga je u kadi njihovog zajedničkog stana u Parizu pronašla njegova djevojka Pamela Susan Courson.

Sahranjen je na pariskom groblju Pere-Lachaise, na kojem počivaju i Moliere, Abelard, Marcel Proust, Edith Piaf, Chopin, Oscar Wilde i drugi. Njegova djevojka Pamela umrla je tri godine nakon njega, također u 27 godini života od predoziranja heroinom.

Jim Morrison se nakon smrti pridružio takozvanom Klubu 27, koji čine poznati muzičari koji su svoj život okončali sa samo 27 godina. Osim Morrisona, s 27 godina umrli su i Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Amy Winehouse, kao i Brian Jones iz Rolling Stonesa.

Kad su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli povjerovati. Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi. Cijeloj misteriji je pomogao i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariskom groblju Pere-Lachaise.

Nakon dvadeset godina progovorio je i Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim ”kraljem guštera”. Roney je organizirao Jimov tajni pogreb kojem je prisustvovalo samo pet ljudi. On tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo drogirajući se sa svojom djevojkom.

Jim Morrison je ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena. Oliver Stone je 1991. snimio film The Doors. Film se temelji na životu Jima Morrisona kojega tumači Val Kilmer. Prvi izbor za ulogu Morrisona je bio Ian Asbury pjevač grupe The Cult, ali kako je on odbio ponudu uloga je pripala Kilmeru. Oliver Stone je zajedno s Jimom Morrisonom pohađao UCLA.