Share
Na današnji dan: Radiohead – “OK Computer” (1997.)

Na današnji dan: Radiohead – “OK Computer” (1997.)

OK Computer treći je studijski album britanskog alternativnog rock sastava Radiohead. U Ujedinjenom ga je Kraljevstvu 16. lipnja 1997. objavio Parlophone, a u SAD-u ga je 1. srpnja 1997. objavio Capitol Records.

Sastav se namjerno pokušava odvojiti od introspektivno orijentiranog zvuka gitare svog prethodnog albuma The Bends . Njegov slojevit zvuk i širok raspon utjecaja ga razlikuje od mnogih Britpop i alternativnih rock sastava popularnih u to vrijeme i postavlja temelje za Radioheadov kasniji, više eksperimentalni rad.

OK Computer bio je prvi album koji je sastav samostalno producirao, a u tome im je pomogao Nigel Goodrich. Grupa je snimila album početkom 1997. u Oxfordshireu i Bathu. Cijena prodaje albuma je u početku bila vrlo niska zbog navodno nekonvencionalnog i nepodešenog zvuka; ipak, OK Computer dosegao je broj jedan na britanskoj ljestvici albuma i postao Radioheadov najbolje plasirani album na američkim ljestvicama u to vrijeme, gdje se popeo na 21. mjesto ljestvice Billboard 200. Tri singla: “Paranoid Android”, “Karma Police” i “No Surprises” objavljeni su u promociji albuma.

Album je proširio popularnost grupe u svijetu, te je postao posljednji album s odgođenom distribucijom izvan Velike Britanije. Dobio je visoke ocjene od kritičar i godine 1998. je osvojio Grammy Award u kategoriji alternativnog albuma godine.