Zoster ojužilo album

Na današnji dan: Zoster – „Ojužilo“ (2005.)

Mostarska grupa Zoster nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića. Naziv Zoster nastaje nakon što je Mario prebolio herpes zoster, virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa i vremenom se širi, a grupa Zoster je nastala kao posljedica pada imuniteta društva.

Zoster prvi put ulazi u studio 2003. godine, studio Baraka u Mostaru u vlasništvu Atille Aksoja, kada snima single “Majko Jamajko”. Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni glazbenici), Goran, Mario i Dražan, odlučuju nakon singla snimiti i album.

To su i učinili u februaru 2004. u studiju Baraka u Mostaru pod producentskom palicom Atille Aksoja. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili na gitarama Atilla Aksoj i Marko Jakovljević osvježavajući dodatno bend. Prvi album naziva „Ojužilo“ nastavlja se snimati do februara 2005. godine te je u augustu iste godine objavljen za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva.

Prvi spot grupe Zoster bio je za njihov veliki hit “Policija” u produkciji agencije Ideologija iz Sarajeva, a na albumu su se našle pjesme koje su postale standardan repertoar grupe kao što su “Majka Jamajka”, “Hercegovina”, “Banana stejt”, “Američki Film”.

Postavku benda tada su činili: Mario Knezović – (vokal, gitara), Atilla Aksoj – (gitara, klavijature, udaraljke, vokal), Goran Rebac – (bubnjevi, marimba, udaraljke, vokal), Dražan Planinić – (bas, vokal) i Marko Jakovljević – bas, gitara.

Gostujući glazbenicu bili su Marijana Pejić – vokal, Zorana Nikolić – vokal, Boris Gutić – saksofon, Marko Lasić – gitara, Orhan Maslo Oha – udaraljke, Dario Lukić – klavijature, Ivo Bandić – klavijature i Meho Velagić – harmonika.

Nakon prvog albuma Ojužilo, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo.

Total
0
Shares
Previous Article
The Beatles Revolver

Na današnji dan: The Beatles – ‘Revolver’ (1966.)

Next Article
PETO IZDANJE U srijedu 7. kolovoza počinje Brač Film Festival u Supetru

5. Brač Film Festival od srijede u Supetru