Share
Na trijumfalan način je završen jedanaesti Demofest

Na trijumfalan način je završen jedanaesti Demofest

Jedanaesti Demofest je završen, pobjednici su poznati. Ovogodišnji pobjednici su bend Sergio Lounge iz Beograda.

Oni su se najbolje predstavili i ostavili najbolji utisak na žiri, što i nije slučaj sa publikom. Moglo se čuti kroz publiku da oni i nisu nešto oduševljeni nastupom ovog sastava,ali o tome je sada suvišno pričati.

Drugo mjesto takođe je pokupio bend iz Beograda „Vin Triste“, a treća nagrada otišla put Zagreba sa bendom „Fire in Cairo“.

Trinaest bendova je prošlo u finale i dobilo priliku da se opet i iznova predstavi žiriju i publici. Tako smo imali bendove poput Captain's Morgan Revenge, Biljke, Herz, Lady D., G.M.O., Sergio Lounge, Olivera Popović, Monstruoz, Vin Triste, Drvo Truo, Fire In Cairo, Anja Rikalo & The Band i Aleja Velikana.

Od ostalih nagrada koje festival dijelio; nagrada „Plavi bas“ ove godine je otišla Jovanu Đukiću iz benda Aleja Velikana. Gitarsku nagradu Džek Denijels odnio je gitarista benda Sergio Lounge, Pavle Popov.

Bendovi i publika su sa nestrpljenjem čekali proglašenje pobjednika što se i desilo nešto malo prije ponoći. Poslije tih formalnosti publika je mogla da počne da uživa u revijalnom dijelu festivala koji je i tu samo zbog njih.

Revijalni dio su otvorili bend Slonz iz Šapca, kao prošlogodišnji pobjednici festivala i narod poprilično dobro zagrijali za sve ono što će uslijediti na bini Demo Festa XI.

Nedugo poslije ponoći red je došao na koncert koji su mnogi posjetioci okarakterisali kao najbolji. Na sceni pojavio dr Nele Karajlić sa bendom koji je nazvao “Osiromašeni uranijum” zbog kako je naglasio njihove toksičnosti, oduševljenje mase se nije moglo sakriti.

Bivši pjevač onog starog i za neke “jedinog pravog” Zabranjenog Pušenja a danas frontment No Smoking Orchestra je opet pokazao kakav je šoumen i da zna savršeno da drži pažnju publike. Kastel je svaku pjesmu ispratio sa aplauzom i oduševljenjem. Jedino što je ispraćeno sa uzvicima razočarenja je bio momenat kada su Nele i njegovi muzičari morali ići sa bine. Demo Fest XI je bio u mogućnosti uživati u hitovima poput „“Fikreta“, „Ibro dirka“, „Pišonja i Žuga“, „Nedjelja kad je otiš'o Hase“, „Zenica blues“,… čak ni kiša koja je krenula padati u toku nastupa nije uspjela da pokvari ovaj slobodno možemo reći spektakl.

Priliku da posljednji izađu na binu i trijumfalno zatvore festival dobili su legendarni pankeri, Goblini. Ne treba puno naglašavati da ovi stari panlkeri uživaju status legendi u regiji i da su to opet svakako opravdali. Malo novih pjesama, malo starih hitove i to je idealna formula za uspješan pank koncert na velikoj bini.

I na kraju treba napomenuti da je kompanija Aquarius opet obavila sjajan posao i omogućila gradu Banjaluci da bude ponosna što ima jedan ovakav festival. Organizacija na najvišem nivou i nivo profesionalnosti kojem bi pozavidjeli i stariji i poznatiji festivali.

Ostaje nam na kraju da odmorimo od jedanaestog Demo Festa i da se polako krenemo spremati za 12. po redu fest, iduće godine.

Piše: Aleksandar Saradžić     Foto: Demofest