Share
nemanja pred otvorenim vratima bogate zagrebačke koncertne scene

nemanja pred otvorenim vratima bogate zagrebačke koncertne scene

Trijumfalnu večer za nemanju otvorili su u Klubu studenata elektrotehnike u četvrtak navečer osebujni Cortina d’Ampezzo koji su priča sami za sebe, a zasigurno koju valja posebno popratiti. Njihov zvuk, temeljen uglavnom na synth temama odsviranih „seksi ljigavih pop“ pjesama u samo nekoliko odsviranih stvari prošao je kroz tranziciju od podnošljivog do ugodnog, pa čak i zabavnog.

Trenucima prije izlaska, sjajnom instrumentalnom mašinom ukrašenog samostalnog projekta – nemanja, Luke Šipetića, KSET je već bio rasprodan, a humorno-plesno opuštena atmosfera koju je izgradila predgrupa, nije ukazala ni približno na što će uslijediti. Nekoliko desetaka minuta kasnije no što ekipa iz KSET-a javlja da je koncert rasprodan, Luka na svom stratocasteru otvara sjajnu temu „The Fool“, ujedno i uvodnu na uspješnici od albuma Tarot Funk“ iz travnja tekuće godine. Taj tematski groove gotovo je u potpunosti bio prenesen na zagrebačku publiku, a ideja je zadržana gotovo u potpunosti, ne razbijajući konceptualnost gotovo nikada, čak ni u redoslijedu odsviranih pjesama.

Svaka je pojedina prošla doista dobro, aranžmani za live izvedbu, ispunjeni duljim improvizacijama i zanimljivom Lukinom „upadicom“ velikoga Ennia Morriconea, pun su pogodak. Nadogradnja zvuka i općeg dojma, razumijemo se, nije prestala od prošlog navrata kad smo imali priliku popratiti nemanju, pred zalazak sunca u Punatu na Krku, kad su sjajno otvorili drugu večer ovogodišnjeg Velvet festivala. Tada je, ako se ne varam, na perkusijama nekoliko stvari odsvirao Erol iz benda Pseća Plaža, dok je u KSET-u cijelu večer na perkusijama proveo Karlo Lugarić.

Što se općeg dojma tiče, rasturio je sinoć i Branimir Štivić aka Die Zoone, popratnom projekcijom filma u službi vizualnog eksperimenta što je sjajno upotpunilo nemanjino putovanje kroz anatolske i kambodžijske utjecaje. Uz već standarde na bini, Lea Beslaća na klavijaturama i raznoraznim efektima, Laure Matijašević i Mateja Perića na ritam sekciji, na pozornici su zasjali i gosti, bliski suborci nemanje, sjajni Luka Čapeta (Pastele, Truth is not Tribe, Mary May…) na gitari i Mak Murtić (također Truth… i Mimika) na saksofonu.

Budući da se album „Tarot Funk“ kod nas vrti gotovo svakodnevno već mjesecima, puno sam očekivao od koncerta – puno smo i dobili! Volio bih, baš kao što je u svom vremenskom kontekstu bio i slučaj s albumom, proglasiti koncert u KSET-u koncertom godine, no ostavio bih prostora takvim izjavama iz puke želje da sinoćnju atmosferu osjetim još barem nekoliko puta u različitim koncertnim prostorima koje će zasigurno popunjavati zahvalna publika.

Sve u svemu, ova jesen nam je u Zagrebu donijela koncertnu afirmaciju još jednog benda, instrumentalnih heroja pred kojima su zasigurno velike stvari u nastavku kreativne karijere.

Autor: Alen Mikec     Foto: Iva Trogrančić