Share
Neozbiljni pesimisti objavili album “Pametovanje iz provincije”

Neozbiljni pesimisti objavili album “Pametovanje iz provincije”

Antiglobal etno pankeri Neozbiljni pesimisti objavili su danas “Pametovanje iz provincije”, angažovani album sa stavom, čijih 11 pesama govore o gorkim i teškim temama koje nas okružuju, a sve je zapakovano u njihovu prepoznatljivu veselu i poletnu muziku. Album je objavila promoterska kuća Long Play na CD-u, jutjubu i digitalnim plaformama.

Frontmen Neozbiljnih pesimista Igor Olujić kaže da se album “Pametovanje iz provincije”, čija je prva koncertna promocija već 7. novembra (22:00) u Domu kulture u Novom Sadu, bavi našom svakodnevicom kao što su odlazak iz države, korupcija, nepismeni političari, nedostatak institucija, rijaliti programi…

“Vidimo i ukazujemo na te probleme, ali potpuno smo nemoćni da išta promenimo, bar nam se tako čini, i onda imamo utisak da samo tu nešto pametujemo bez konkretnih rezultata. Ako neko iz ovog našeg ‘Pametovanja’ izvuče neke pouke, izgradi neke nove stavove, počne da razmišlja o događajima i ljudima koji nas okružuju, onda ‘Pametovanje’ nije bilo uzaludno”, ističe Igor.

Trećem albumu Pesimista prethodilo je nekoliko upečatljivih spotova i singlova: “Kao da nema”, sa somborskim dečijim horom “Šareni vokali”, govorio je o pogrešnim uzorima, “Bežim iz bende” sa gostom Šemsom (Shamso) 69 iz Brkova o nedoumicama čoveka koji napušta svoju zemlju, dok “Sudbinu” sada “kontrolišu tajkuni jer su otkupilu prava na nju”.

Neozbiljni pesimisti sa Šemsom iz Brkova predstavili singl i spot "Bežim iz bede"
Foto: Bojan Djurišić

Naslovna “Pametovanje iz provincije” je “antiautonomaška i anticentralistička pesma”, kažu Neozbiljni pesimisti. Bend iz Sombora je ispevao i “Baladu o političaru”, kao jednom od najvećih problema naše države, “Il’ si oni il’ si mi” spaja okorelog navijača i gej aktivistu, a gostuje Branko Golubović Golub iz Goblina, “Amerikanci” se bave istrebljenjem domorodaca, a “Celebrity” budaletinama gladnim medijske pažnje.

“Sve te teme kojima se bavimo uticale su i na nas. Neki od članova svoju egzistencijalna pitanja rešavaju tako što sviraju na prekookeanskim brodovima, tako da je bend morao da pronađe nove članove, što je u malom mestu u kom mi živimo praktično nemoguće. Nekako smo uspeli, pridružili su nam se muzičari iz raznih gradova: Subotica, Novi Sad, Apatin, Sombor i sad imamo dve postave uvek spremni za koncerte i nove izazove”, objašnjava Olujić.

“Pametovanje iz provincije”, kao koncepcijski homogenu celinu stilski različitih autorskih kompozicija, upotpunjuju pesma o nadi “U inat tugi”, pokušaj prve ljubavne pesme Neozbiljnih pesimista “Balada” i moćna otpanjivačka “Totalna demoralizacija”.

“Ko je slušao naše ranije albume, ”Neka bude što biti ne može” (2010) i “Omladinci kud’ ste pošli” (2012), može da zaključi da je to to, ali opet drugačije. Mislim da su tekstovi na ovom albumu ti koji prave razliku, konkretniji su direktniji i realnije opisuju naše okruženje. Značajan pomak je urađen i u produkcijskom smislu gitare su jače i distorzije prisutnije nego do sad”, zaključuje Olujić.

Album “Pametovanje iz provincije” producirao je Željko Veljković, a snimio Aleksandar Vaci-Šaca u studiju SHAZZ u Somboru. Učestvovali su pevač Igor Olujić, bubnjar Davor Demonja, klavijaturista i harmonikaš Damir Demonja, violinista i trubač Igor Martinko, sa akustičnom gitarom Boris Mišić i Saša popović (iz Sombora), basista Srđan Vinkov, gitarista Zoltan Katona, saksofonisti Peđa Maćuš i Dragoslav Mitrović, Robert Badai ritam gitara u “Il’ si oni il’ si mi”, kao i gosti Nikola Selak Daba i Aleksandar Ignjatov.

Album “Pametovanje iz provincije”:

Album “Pametovanje iz provincije” pesma po pesma: