Share
Nil Jang svirao dva sata drugog dana festivala Dezert trip

Nil Jang svirao dva sata drugog dana festivala Dezert trip

Neil Young

Festival se održava u Empajer polo klubu u Indiju, u Kaliforniji, koji je svakog proleća “dom” festivala “Koučela veli mjuzik end arts”.

Slavni kanadski muzičar Nil Jang održao je u Indiju, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, dvočasovni koncert kojim je otvorio drugo veče muzičkog festivala “Dezert trip”.

Sa crnim šeširom na glavi, Jang je prošle noći počeo svoj nastup pesmom “After the Gold Rush”, prateći sebe na harmonici, a zatim je na akustičnoj gitari zajedno sa svojim bendom “Promise of Real” odsvirao “Heart of gold” i “Comes a Time”.

Bend je svirao i hitove “Harvest Moon” i “Powderfinger”, a izvođenje pesme “Welfare Mothers” (Samohrane majke), Jang je propratio šalom “Nova pesma za kampanju Donalda Trampa”.

Vrhunac oduševljenja publike bila je numera “Down by the River”, koja je izazvala 10-minutnu salvu, dok je Jang maestralno svirao na električnoj gitari Les Paul.

“Sutra uveče dođite ponovo, (Rodžer) Voters će izgraditi zid i učinićemo Meksiko ponovo velikim”, rekao je Jang publici, ponovo aludirajući na Trampa.

Subotnju festivalsku noć zatvorio je Pol Mekartni, a Voters i grupa Hu (Who) nastupiće noćas.

Uprkos činjenici da na festivalu nastupa niz 70-godišnjih muzičkih legendi, među njima i Bob Dilan i Rolingstonsi koji su svirali u petak, Dezert trip nije samo za generaciju “bejbi bumera”, iako je prosečna starost izvođača 72 godine.

Među prisutnima su, pored “sedokose” publike, bili i pripadnici takozvane “milenijumske generacije”, od kojih su neki, poput 19-godišnje Mekene Hejner, rekli agenciji AP da su “odrasli na muzici Bitlsa” i da su na festival došli “da bi videli Makartnija”.

Hejner i njen 17-godišnji prijatelj Seven Papanastos takođe su priznali da su svesni da su među najmlađima u publici, ali su se požalili da su stariji posetioci “veoma agresivni”.

“Ponašaju se u stilu ‘Mi smo stariji i mi ovo zaslužujemo”, rekli su oni.

Festival se održava u Empajer polo klubu u Indiju, u Kaliforniji, koji je svakog proleća “dom” festivala “Koučela veli mjuzik end arts” (Coachella Valley Music and Arts Festival), namenjenog uglavnom milenijalcima, dok je Dezert trip okrenut bejbi bumerima koji su rasli zajedno sa festivalskim rok legendama.

“Ljudi, imaćete rokerski, divlji vikend u Palm Springsu!”, rekao je tokom svog nastupa Mik Džeger, dodajući u poverenju: “Jedva čekamo da vidimo park dinosaurusa”.

Prava izložba dinosaurusa zaista je bila u obližnjem Kabazonu, takođe u Kaliforniji.

Stonsi su i bukvalno i figurativno napravili dvočasovni vatromet na otvaranju u petak uveče. Džeger je bio jedinstveno energičan, skačući i trčkarajući po bini i toplo razgovarajući s publikom.

Slavni bend dva sata je svirao svoje najveće hitove, uključujući “Wild Horses”, “Miss You”, “Gimme Shelter”, “Midnight Rambler” i “Sympathy for the Devil”. Čak su dodali i Bitlse – “Come Together”, a kada je grupa koncert završila sa “Satisfaction”, pirotehnika je zapalila pustinjsko nebo.

Bob Dilan je otvorio festival odmah posle zalaska sunca nastupom od 80 minuta. U crnom odelu, s belim šeširom, 75-godišnji roker je zaposeo binu bez pompe i seo za klavir. Nije se obraćao publici, niti je išta rekao između pesama.

Uz podršku petočlanog benda, izveo je izbor iz svog opusa, uključujući “Tangled up in Blue”, “Ballad of a Thin Man” i “Make you feel my Love”.

Dilan se povremeno dizao od klavira da bi pevao u mikrofon na sredini pozornice, vadeći usnu harmoniku iz džepa. Završio je s “Masters of War” i bez reči napustio binu.

beta.rs