Nišville obeležio Svetski dan džeza

Nišville obeležio Svetski dan džeza

Nastupima sastava „Rojaze Nišville jazz band“ i „Takeshi and Friends“ ispred Nišville muzeja u Tvrđavi, Nišville jazz festival je i ove godine obeležio International jazz day (30. april) – praznik koji je na inicijativu poznatog muzičara Herbija Henkoka pre deset godina uvršten u kalendar UNESCO-a.

Sastav „Rojaze Nišville jazz band“ čine mladi muzičari romske i neromskih nacionalnosti uključeni u počinje da realizuje istomeni projekatt ROJAZE – Roma Jazzing Europe, koji će Nišville jazz festival sa partnerima iz Francuske i Belgije realizovati tokom naredne dve godine. Mladi muzičari iz ove tri zemlje će uvežbacati sopstvene programe i zajednički program zasnovan na bogatoj tradiciji romske muzike iz raznih delova Evrope, a sve to kroz džez izraz.

Grupu „Takeshi & Friends“ okupljenu u ovoj postavi specijalno za ovu priliku, predvodi japanski gitarista, kompozitor i aranžer – inače diplomac čuvene džez akademije Berkli – Takeshi Suda, koji je sa niškim muzičarima izveo program džez standarada.

Inače Nišville jazz festival je uključen u obeležavanje Svetskog dana džeza od samog početka, odnosno od 2012. godine.

Foto: Zoran Ćirić

Total
1
Shares
Previous Article
Cypress Hill, Amelie Lens i Dubioza Kolektiv predvode headlinere Sea Stara 2022

Cypress Hill, Amelie Lens i Dubioza Kolektiv predvode headlinere Sea Stara 2022

Next Article

Sara Renar najavila zagrebačku koncertnu promociju albuma "Šuti i pjevaj"