Share
Održan koncert Bandoneon Square-a u Art dvorištu Banskog dvora

Održan koncert Bandoneon Square-a u Art dvorištu Banskog dvora

Koncert ansambla “Bandoneon Square” održan je u ponedjeljak uveče u Art dvorištu Banskog dvora u Banjaluci.

“Bandoneon square” je sastav čija muzika objedinjuje nekoliko žanrova koji su međusobno povezani i koji se međusobno prožimaju. To su stilovi poput tanga i francuske džez muzike koji su se tokom prošlog vijeka, zahvaljujući ubrzanoj industrijalizaciji, lakše širili, povezivali i na taj nači uzajamno se obogaćivali.  To je koncept po kojem su prepoznatljivi i od kojeg ne odustaju.

Na programu su bile kompozicije GOTAN Projecta, Richarda Galliana, Astora Piazzolle, Gorke Hermose.

– Jako smo zadovoljni koncertom. Poslije nekog vremena bili smo jako opušteni prilikom izvođenja kompozicija.  Mislim da je to i publika osjetila jer su u nekim momentima učestvovali sa nama u kompozicijama. Drago nam je što smo i u razgovoru sa posjetiocima i prijateljima, poslije koncerta, dobili samo pozitivne reakcije. Neki su i iznenađeni kako zvučimo, jer nas nisu do sada slušali uživo – kazao je akoredionista ansambla Darko Ružičić.

Ovom ansamblu koji je nastao početkom 2012. godine u Banjaluci nastupi u Art dvorištu su posebno dragi, jer je ovaj prostor, kako kažu,  jedinstven u Banjaluci i šire.

– Bilo je divno. Prezadovoljni smo atmosferom u publici, ali i na bini.  Art dvorište je jedna divna ideja i drago mi je što je sprovedena u djelo. Svaka čast direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću na entuzijazmu i svemu što radi za kulturu u našem gradu i naravno za ovu instituciju – dodao je perkusionista Zoran Vujić.

“Bandoneon square”  do sada je održao više zapaženih koncertnih nastupa među kojima se posebno izdvajaju koncerti u okviru festivala “Sarajevska zima”, “Dani Vlade S. Miloševića” i učešće na festivalu u Belfortu u Francuskoj. Članovi ansambla su: Milana Smiljanić – violina, vokal, Darko Ružičić – harmonika, Boban Adžić – gitara, Đorđe Babić – kontrabas i Zoran Vujić – udaraljke.

Koncert dua “Akvarel”

Program u Art dvorištu nastavlja se 15. avgusta 2019. godine koncertom muzičkog dua “Akvarel” koji u dvije boje, glasom  Nemanje Lakića i zvukom gitare Stefana Tešanovića “boji” i oživljava stare američke i brazilske klasike. Na njihovom nastupu publika će imati priliku da uživa u numerama Frank Sinatre, João Gilberta, Dean Martina i brojnih drugih istaknutih izvođača ovog žanra. Gost večeri na njhovom nastupu biće violinista Slaven Bajić.

Foto: Banski dvor – Kulturni centar