Share
Održan prvi „Film Forum Banjaluka“

Održan prvi „Film Forum Banjaluka“

Dvodnevna konferencija Film Forum Banja Luka” posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, 29. i 30. novembra održana je u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci. Ovaj jedinstven događaj okupio je mnogobrojne afimirnisane filmske profesionalce iz regiona sa zavidnim internacionalnim karijerama. Konferenciju su svečano otvorili gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, kao i pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske, Tanja Đaković.

Grad Banjaluka je podržao ovu konferenciju, a gradonačelnik Igor Radojičić je istakao kako je Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za evropsku prestonicu kulture 2024. godine, izuzetno zainteresovana za razvoj svih grana kulture. Pomoćnica ministra prosvete i kulture RS Tanja Đaković istakla je da je Ministarstvo prepoznalo značaj i važnost ove konferencije i pružilo podršku ovom događaju.

 Učesnici konferencije, mnogobrojni gosti – predavači i panelisti su zaključili da domaća kinematografija ima veliki potencijal, ali da nedostaje Filmski centar, koji bi obezbijedio potrebna sredstva, ali i stvario zakonski okvir za neometano djelovenje.

Producent u Vizart FilmuZoran Galić nije krio zadovoljstvo što je prvi Film Forum Banja Luka opravdao očekivanja posetilaca, te istakao da će ovaj događaj u potpunosti uspeti kada se osnuje Filmski centar Republike Srpske i kada se institucionalizuje film na način na koji to rade zemlje u regionu, navodi Filmski centar Srbije.

„Veliko nam je zadovoljstvo bilo ugostiti profesionalce iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Banja Luci i razgovarati o načinima na koji su oni gradili svoju kinematografiju. Vjerujem da će njihova iskustva biti pretočena u konkretne korake i da ćemo u najskorijoj budućnosti imati reprezentativne, gledane i međunarodno priznate radove autora iz Banja Luke i Republike Srpske da će, zajedno sa kolegama iz BiH i regiona ponosno predstavljati balkansku kinematografiju“, istakao je Galić.

Napominje da su konferenciju podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i program Kreativna Evropa, bez kojih ne bi bilo moguće održati ovakav jedan događaj.

Direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić, na panelu o filmskim fondovima govorio je o značaju nastanka i ulozi javne ustanove koja je posvećena i obezbjeđuje podršku nacionalnoj kinematografiji. Na istom panelu učesnici su bili i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije i Jovan Marjanović, BiH predstavnik u Eurimages-u, navodi Filmski centar Crne Gore.

Boban Jevtićdirektor Filmskog centra Srbije i jedan od učesnuika, izjavio je sledeće o iskustvima sa ovog foruma:

– Filmski forum Banja Luka je važna regionalna inicijativa posebno zato što dolazi iz Republike Srpske. Odlično organizovan, sa referentnim sagovornicima, jasno fokusiranim temama, ovaj Forum budi nadu da će se stvari u audiovizuelnom sektoru u Republici Srpskoj najzad promeniti na bolje. Veliko interesovanje lokalnih kao i regionalnih profesionalaca to  potvrđuje. U tom smislu posebno je važna inicijativa za stvaranje Filmskog centra ili Audiovizuelne agencije Republike Srpske na koju je pozitivno odgovorila i država, te bi se, ako se to ostvari, najzad institucionalizovala ova oblast koja je, kao što znamo, jedan od najvažnijih pokazatelja napretka jedne zemlje.

U okviru konferencije održano je pet panela, kao i tri radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga. Radionice su vodili: Timka Grin (“Teoretski i praktično do uspješne audicije”), Boris Mitić (“Kako snimiti Ništa?”) i Amra Bakšić Čamo (“Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”).

Dok su prepune sale učesnika potvrdile veliku zainteresovanost za film na našim prostorima. Film Forum Banja Luka je obradio teme kao što su: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film i alternativna distribucija. Tokom dva dana Foruma, paralelno sa panelima, održane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.