50 hiljada gramofonskih ploča

Održana Prva berza gramofonskih ploča u Sarajevu

Gramofonske ploče kao nosači zvuka ponovo se vraćaju u modu, najviše zahvaljujući kolekcionarima koji pred savremenim digitalnim zapisima daju primat analognoj pohrani zvuka.

Iako su prije dvadesetak godina, zbog napretka tehnologije, gramofonske ploče počele padati u zaborav, njihova trenutna prodaja u svijetu se mjeri milionima primjeraka. Analogni muzički zapisi izrađeni od polivinilnog hlorida i kod nas dobijaju sve veći broj fanova. Zaljubljenici u šum i pucketanje gramofona svoje omiljene hitove do sada su pronalazili na bivljacima ili preko interneta. Zato je za ovdašnje profesionalce i muzičke entuzijaste Prva berza gramofonskih ploča istinsko veselje i zadovoljstvo druženja.

«Pokušat ćemo da okupimo ljude koji vole vinil i da ovo postane tradicija. Planiramo svake subote u mjesecu da održimo berzu, ne samo vinila nego i audio-opreme», objašnjava Dino Muzur, kolekcionar i organizator manifestacije.

Za slušanje muzike na vinilu treba imati vremena i osjećaja. Zvuk je podjednako odličan, bilo da je riječ o rokenrolu, džezu, bluzu ili klasici – svjedoče kolekcionari

Berzu ploča pratila je i svojevrsna pop art izložna, kao asocijacija na vrijeme Andyja Warhola i Roya Lichtensteina.

«Lijepo je što mladi ljudi zaista cijene stare vrijednosti. Mislim da i u starim vrijednostima i u novim uvijek ima nešto da se iskoristi», kaže likovni umjetnik Pavel Pavelka.

Beograd i Zagreb već imaju specijalizirane prodavnice ploča. Sarajevo svoju prvu berzu. Stonesi, Presley, Beatles… Izbor je veliki. Možda je i važnije uživati nego kupiti.

federalna.ba

Total
0
Shares
1 comment

Comments are closed.

Previous Article

Novi album Rodžera Votersa posle 25 godina

Next Article
Guns 'N' Roses

Guns N` Roses planiraju novi album