Share
Olafur Arnalds: “Drugačija svest i drugačija atmosfera doprinose nastanku drugačije muzike”

Olafur Arnalds: “Drugačija svest i drugačija atmosfera doprinose nastanku drugačije muzike”

Olafur Arnalds (32), kreator hipnotišućih muzičkih pejzaža, ali i bubnjar hardkor benda “Fighting Shit” i deo elektronskog tehno dua “Kiasmos”, održaće koncert 20. novembra u beogradskom Sava centru.

Odrastao u porodici muzičara u predgrađu Rejkjavika, sebe smatra detetom indi muzike, iako rado pamti koncert “Metalike” i ima univerzitetsku diplomu klasičnog muzičara. Njegov četvrti album “Re:member” (2018), završio je na brojnim godišnjim listama najboljih muzičkih ostvarenja.

Jedan od najzanimljivijih kompozitora današnjice i dalje gaji širok spektar saradnika i vešto pliva u raznovrsnim muzičkim žanrovima, a njegova neumorna mašta izrodila je projekte poput “Found Songs” (2009) – kada je u sedam dana zaredom objavio sedam različitih numera – ili “Island Sogs” (2016) – kada je tokom sedam sedmica nastupao sa sedam različitih muzičara na sedam različitih lokacija. Nije mu strano ni eksperimentisanje sa Šopenovom muzikom, kao ni sa novom tehnologijom. Autor je jedinstvenog softvera Stratus, koji ćemo imati prilike da vidimo i čujemo i u Beogradu, na najambicioznijoj turneji u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Šta je Stratus i kako je nastao?

– Stratus je softver koji sam napravio sa prijateljem Haldorom Eldjarnom. Softver kontroliše dva samosvirajuća klavira, a njih kontrolišem ja tako što sviram treći klavir. Nastao je kada sam imao najveću kreativnu blokadu u karijeri. Morao sam da nađem nešto što mi je blisko, poput klavira, a što će mi vratiti osećaj novog i uzbudljivog. Stratus je bila moja prekomerna reakcija na to. Imao je veliku ulogu tokom procesa komponovanja albuma “Re:member” i sada je jednako važan i neizostavan deo živog nastupa. Našli smo neke vrlo kreativne načine da njime vodimo ceo koncert.

Sa kim ćete nastupiti u Srbiji i na čemu?

– Biće to najveća produkcija koju smo do sada imali, sa tri klavira i mojom uobičajenom šumom sintisajzera. Sem mene, na sceni će biti još petoro muzičara: gudački kvartet i bubnjar.

Okušali ste se u najrazličitijim žanrovima, od elektronike i atmosferičnog popa do hardkor metala i klasike. Da li se vaše stanje uma ili pristup muzici menja u zavisnosti od toga šta svirate?

– Na neki način – da. Stanje uma kada pravim numeru za “Kiasmos” drastično je drugačije nego kada pišem muziku pod svojim imenom. Drugačija svest i drugačija atmosfera doprinose nastanku drugačije muzike. Ali, na kraju, sve to izlazi iz mene pa je tako sve, nekako, povezano.

Šta vas najviše inspiriše?

– Ljudi. Najviše razgovori sa njima. Ali inspiracija može da dođe sa bilo koje strane, a kada dođe, moraš bit spreman, čak iako to znači da ostaviš sve u tom trenutku i kreneš za njom, da vidiš kuda ćete odvesti.

Koji je bio onaj trenutak otkrovenja kada ste shvatili da je muzika nešto čime želite da se bavite u životu?

– Nije baš bilo takvog momenta. Komponovao sam muziku još od tinejdžerskih dana i u početku, kao što je slučaj kod većine umetnika, sve sam to radio iz zabave, bio je to način da sebe umetnički izrazim. Radiš ono što ti se sviđa i nadaš se da će tvoja muzika jednoga dana pronaći svoju publiku. Tako je manje-više i danas. Jedino što je u nekom trenutku ta muzika počela da mi plaća račune.

Kako je došlo do toga da pišete muziku za popularnu britansku seriju “Broadchurch”?

– Kada biram projekte, uglavnom je to vezano za ljude koji rade na njima: da li nam se vizije poklapaju, da li ću da uživam u saradnji i tome slično. Serija “Broadchurch” je sama po sebi super priča, ali strast i integritet njenih kreatora bili su presudni da se prihvatim komponovanja muzike i veoma sam ponosan što sam bio deo tima.

Vaša muzika odiše smirenošću, duhovnošću, meditativna je, delikatna, krhka, mekana, topla… Da li to odražava i vaš karakter?

– Možda, na neki način. U svakodnevnom životu pokušavam da budem jednostavan i jasan. Minimalizam isto tako igra važnu ulogu i kada biram ljude kojima želim da budem okružen. n

POSLAO PESMU U SVEMIR

Pre dve godine poslali ste pesmu u svemir. Kako se to dogodilo?

– O, to je bio zabavan projekat kao deo 25. godišnjice Sonar festivala. Za jednog štrebera zaljubljenog u nauku, kakav sam ja, bilo je super kul što sam učestvovao u tome. Ubeležite u kalendar: muzika će stići na planetu GJ273b 3. novembra 2030!

Ulaznice za koncert prodaju se po ceni od 2.200, 3.200, 3.700 i 4.200 dinara, a posetiocima do 22 godine omogućeno je da karte kupe uz popust.

blic.rs                Foto: Benjamin Hardman