Share
Osam godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu | Artbeat sticker izložba

Osam godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu | Artbeat sticker izložba

Kolege s portala reggae.hr svoj 8. rođendan proslavit će 18. studenog u Attack-u koncertima sastava Raggalutiona, Mefe i Homegrown Sounda, kao i Artbeat sticker izložbom.

Raggalution (Kranj, Slovenija) svoje osnivanje datira u 2011. godini, a vlastitu reggae misiju začinjavaju s dubom, funkom i dozom psihodelije. Nakon uspješnog prvijenca “Mask of Liberty” iz 2013. godine, Raggalution svoj daljnji rad predstavlja u drugom albumu “Gatekeeper” gdje njihova stilska struja dolazi do kompletnog izražaja.

“Iako su u ponuđenih devet pjesama koristili više-manje sve osnovne elemente koji čine plesnu i hipnotičku okosnicu reggaea, od valjajućeg ritma do općih tekstualnih mjesta, svaka je tema, u glazbenom smislu, razrađena do granica aranžmanske i kreativne prerfekcije.”
Marko Podrug, Ravno Do Dna

“Ovi Slovenci u novom albumu ne nude ponovo samo čitavu paletu alternativnih rješenja za naš sjebani svijet, već to čine i u glazbenom smislu za reggae, kojemu se približavaju iz sasvim neočekivanih smjerova.”
Z Marković, Reggae hr

Mefa je veliki kolekcionar raznih ploča i CD-a te je jedan od pokretača Slavonija Vibes Syndicatea i Reunited festivala u Valpovu. Mefa voli sve ogranke reggaea, a njegove pozitivne vibracije odražavaju se na plesnom podiju.

Homegrown Sound je osnovan 2011. godine, a publika je već odavno prepoznala njegovu čvrstu dub selekciju. U prethodnoj godini soundu se pridružila MC Mia koja svojim vokalom i tekstovima dodatno oplemenjuje selekciju, a započeli su i  Just Dubwise radio emisije na radio Attacku.

Artbeat je međunarodna izložbu naljepnica u kojoj su sudjelovali umjetnici iz cijeloga svijeta. Street art naljepnice (tzv. stickers, slaps), kao i tzv. “paste up” posteri, predstavljaju jedan od originalnih oblika ulične umjetnosti, lako dostupan i vrlo učinkovit u prenošenju poruke autora ili likovnog izričaja u javnom prostoru.

Artbeat promovira street art umjetnost koja predstavlja uličnu umjetnost kao urbani fenomen. Nekoć se o umjetničkim radovima na ulici govorilo kao o graffitima, dok se njihovo relativno novo izdanje u medijima redovito navodi kao street art. Značajan terminološki pomak, s nečega što je donedavno povezivano sa specifičnim subkulturama i vandalizmom, označava da se radi o zanimljivom likovnom i društvenom fenomenu aktera novog vala ulične umjetnosti.

“Stickere” danas mnogi svrstavaju u podvrstu graffiti kulture, upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Kod stvaranja ovakvih naljepnica i postera, umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez, pa sve do sito ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja.

Ova neobična izložba, koja je ujedno i jedna od prvih ovakve vrste na našim prostorima, naišla je na odličan odaziv street artista koji su poslali svoje najbolje radove. Sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja svijeta, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana, a napokon ćemo je ugostiti u Zagrebu 18. studenog 2017.

Osam godina Reggae hr-a
www.reggae.hr
Attack| Galerija Siva, Zagreb;
subota 18. studeni 2017.
Raggalution u Zagrebu|Artbeat sticker izložba
Upad: 40 kn